Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Fælles front af soldater i opgør med Hækkerup

De tre store soldater-organisationer anklager forsvarsministeren for lukkethed om forsvarets store sparerunde. »Tag jer sammen«, lyder svaret.

Gem til liste

fakta

Forsvarsforlig
Forsvaret skal spare 2,7 mia. kroner årligt fra 2015, og allerede næste år vil de første skridt blive taget. Der kommer besparelser på materiel, vedligeholdelse, lønstruktur samt generelle effektiviseringer. Et ukendt antal stillinger - formentlig over 1.000 - står til at blive nedlagt.

Partierne er fortsat uenige om antallet af kaserner og værnepligten.

Midt under det politiske slutspil om det kommende forsvarsforlig må forsvarsminister Nick Hækkerup (S) lægge ryg til hård kritik fra landets 16.000 soldater. Hækkerup har tidligere erklæret, at han som minister vil »insistere på åbenhed om det, vi laver«.

Men i fælles front anklager de tre store medarbejderorganisationer i forsvaret nu ministeren for det modsatte: lukkethed omkring den sparerunde, der inden længe vil barbere op mod 2,7 mia. kroner af forsvarets budget og formentlig koste over 1.000 stillinger.

»Det er meget, meget utilfredsstillende. Vi har en regering, der taler om åbenhed og demokrati, og hvad ved jeg. Men dette her forløb har været det stik modsatte. Vi skal selvfølgelig ikke blande os i selve forhandlingerne, for de skal foregå bag lukkede døre, men jeg synes ikke, ministeren har levet op til sit eget udsagn«, siger formanden for landets officerer, Bent Fabricius.

Talsmænd indkaldt til hemmelige briefinger
Især på to punkter er soldaterorganisationerne utilfredse.

Dels fik de først i oktober adgang til de helt afgørende uafhængige analyser af forsvarets budget og ejendomme, som ventes at ligge til grund for store dele af de kommende nedskæringer. De politiske partiers ordførere på Christiansborg modtog analyserne allerede i juni.

Og dels vækker det harme, at organisationernes talsmænd er blevet indkaldt til hemmelige briefinger i ministeriet – men uden mulighed for at drøfte informationerne med deres medlemmer.

»Vi er stærkt utilfredse. Vi har ikke fået mulighed for at blive inddraget i arbejdet. Du kommer ind og får en briefing med mundkurv på. Jeg har ikke tal på alle de gange, hvor vi har måttet sige til mine folk, at vi ikke får noget at vide«, siger formanden for de 7.500 medlemmer i Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen.

Største spareplan i årtier
Også konstabelformand Flemming Vinther er skuffet over ministeren.

De har kunnet tage alle de debatter, som de har villet, med deres medlemmer. Så det er hus forbi. De må gribe i egen barm og tage sig sammen

Nick Hækkerup, Forsvarsminister

»Vi ved jo godt, at bundlinjen er, at der skal spares. Men vi får ikke mulighed for at spille ind, fordi vi bliver holdt ud i armslængde. Vi har fået det lidt i brudstykker og i fortrolighed. Og det har i virkeligheden forhindret os i at kunne spille en konstruktiv rolle«, siger han.

Forhandlingerne om de største nedskæringer i forsvaret i årtier er foreløbig løbet ind i et dødvande, fordi regeringen ikke kan nå til enighed med resten af forligskredsen om særligt kasernelukninger og værnepligtens fremtid.

DF anerkender ikke sparekrav
Regeringen lægger op til at nedlægge to kaserner – Varde og Høvelte – og begrænse antallet af værnepligtige til et minimum, men møder på begge punkter modstand fra Venstre og Konservative.

Samtidig anerkender Dansk Folkeparti slet ikke det sparekrav på 2,7 mia. kroner, som de øvrige partier er enige om. Også andre og mindre knaster står tilbage.

Sikkert er det imidlertid, at der er store slankninger på vej i medarbejderstaben, og det medfører i disse uger betydelig utryghed blandt de 21.000 ansatte.

Hækkerup: Organisationer må tage sig sammen
Nick Hækkerup afviser imidlertid organisationernes kritik af manglende åbenhed.

»De har kunnet tage alle de debatter, som de har villet, med deres medlemmer. Så det er hus forbi. De må gribe i egen barm og tage sig sammen«, siger Nick Hækkerup.

»Vi har lagt alle analyserne frem. Folk har kunnet læse i dem, og man har kunnet diskutere dem. Når man er i et forhandlingsmiljø, kan man selvfølgelig ikke fortælle, hvilke punkter man har på bordet. Men det er noget sludder, at der ikke skulle have været åbenhed«.

Hvorfor skulle foreningerne først have analyserne i oktober, mens politikerne fik den før sommerferien?

»Det var, fordi politikerne ønskede, at vi skulle lave en proces, hvor vi offentliggjorde en række analyser, men holdt budgetanalysen og etablissementsanalysen tilbage, indtil de egentlige forhandlinger skulle gå i gang. Det var for, at politikerne kunne læse dem og forholde sig til dem i ro og mag«.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb