Annonce
Annonce
Danmark

Plejefamilier i opgør med kommuner om børns tarv

En facebookgruppe med 700 plejeforældre kritiserer kommunerne for at overhøre opråb om plejebørnenes problemer og for at true med fyringer.

Gem til liste

Opråb om plejebørnenes problemer overhøres.

Og bønner om hjælp bliver talt ned eller fører til trusler om fyring. Det er to af flere alvorlige kritikpunkter af samarbejdet med kommunerne fra en gruppe plejefamilier.

De har nedsat en arbejdsgruppe, efter at kritikken af deres kommunale arbejdsgivere i en lukket Facebookgruppe med 700 plejefamilier blev for kras.

LÆS OGSÅKommuner svigter tilsyn med anbragte børn

»Jeg tænkte, at jeg selv bare var en skrap tante, og at jeg var besværlig, men kritikken blandt plejefamilierne er generel«, siger et medlem af arbejdsgruppen, Joan Schroeder, der selv har været plejemor til et barn i otte år.

Kritikken går på, at forældrene ikke føler sig hørt af kommunen. Hvis plejefamilierne for eksempel observerer, at deres plejebarn har det svært, bliver de afvist af kommunen, nogle gange endda truet med fyring - altså at skulle give barnet fra sig.

Kan hverken klage eller anke
De oplever også, at selv om eksperter fastslår, at barnet har brug for støtte, afviser kommunen eksperternes anbefaling, hvis den betyder en merudgift for kommunen. Og som reglerne er, kan plejeforældre ikke klage eller anke en kommunal afgørelse, da de ikke er parter i barnets sag.

Plejeforældrene kan heller ikke få fuld indsigt i sagsakterne - og nogle plejeforældre oplever ligefrem, at nogle kommuner nægter dem at se barnets handleplan, som ellers rummer oplysninger om, hvorfor barnet er anbragt, og hvad målet er med anbringelsen.

Alt sammen forhold, der oprører plejeforældrene, som mener, at det i sidste ende går ud over børnene.

LÆS OGSÅMange børn er alene med deres problemer

»Jeg vil sige det sådan, at hvis man testede kommunernes forældreevne, så ville testen vise, at de ikke har kompetence til at løfte opgaven. Og det handler i høj grad også om, at kommunerne skal spare penge«, siger Joan Schroeder.

Jeg mener at der skal en kulturændring til i mange kommuner, så både børn og plejefamilier høres

Peter Albæk, formand for Børns Vilkår

Kritikken af plejeforældrenes arbejdsvilkår kommer, efter at et enigt Folketing med ’Barnets reform’ for knap to år siden vedtog, at flere udsatte børn skal i familiepleje frem for på institution.

Med reformen blev det også indskærpet, at plejefamilier har ret til at blive hørt, for eksempel hvis kommunen ikke længere vil lade barnet bo hos familien.

Men ’Barnets reform’ er ikke ført fuldt ud i alle kommuner, indvender Jens Vegge Bjørck, der som formand for Plejefamiliernes Landsorganisation genkender Facebookgruppens kritik.

Der skal en kulturændring til
»Der er mange fornuftige intentioner med ’Barnets reform’, men den er ikke implementeret i kommunerne, for her bliver børnene stadig ikke tilgodeset, og plejefamilierne bliver stadig ikke hørt. Jeg vil til enhver tid sige, at økonomien står over barnets tarv«, siger Jens Vegge Bjørck, som mener, at plejefamiliernes forhold er så dårlige, at han ikke kan anbefale nogen at påtage sig opgaven.

Hos Børns Vilkår understreger formand Peter Albæk, at der er meget stor forskel i de enkelte kommuner på, hvordan plejefamilieområdet fungerer, men når det er sagt, genkender han mange af de kritikpunkter, plejeforældrene rejser.

LÆS OGSÅBørn er borgere, men behandles som brikker

»Kommunerne kunne bruge den viden, plejefamilierne har, meget mere systematisk. Og jeg mener, at der skal en kulturændring til i mange kommuner, så både børn og plejefamilier høres. Vi hører fra børn, som vi bisidder, at de undrer sig, når dem, der ved allermest om dem, nemlig deres plejeforældre, ikke bliver hørt, når der skal tages beslutninger i deres sag«, siger Peter Albæk.

Arbejdsgruppen bag Facebookgruppen mener, at de problemer, de beskriver, er meget udbredte. De har i løbet af ganske kort tid samlet cases fra knap 30 kommuner, hvor plejefamilier mener, at de kæmper med kommunen for at varetage plejebarnets tarv.

Uheldige enkeltsager
Efterfølgende har de skrevet et åbent brev til formanden for kommunernes børne- og kulturudvalg, Jane Findahl (SF), som kalder problemerne for »rigtig ærgerlige«.

»Det gør indtryk på mig, men jeg mener ikke, at det billede, de tegner, er generelt. Og jeg anbefaler dem i mit svar, at de går i dialog med deres kommuner. For at den her opgave skal lykkes, skal der være dialog, og det oplever den ene side i de her tilfælde i hvert fald ikke, at der er«.

LÆS OGSÅMange børn er alene med deres problemer

Jane Findahl mener, at plejefamilierne gør et godt og vigtigt stykke arbejde, og hun mener ikke, at plejeforældrene generelt bliver overhørt. »Der har været uheldige enkeltsager, og dem har vi også fået penslet ud. Men jeg tror ikke, der er brug for en kulturændring, og jeg regner med, at man spørger alle omkring barnet, der er vigtige, for det skal man«.

Facebookgruppen har skrevet og bedt om foretræde for socialminister Karen Hækkerup (S).

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb