Annonce
Annonce
Danmark

Kommuner knækker sygefravær

Team kan nedbringe sygefravær. København høvler 5 uger af seje sygesager. Beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), er tilfreds.

Sygemeldte borgere må alt for ofte løbe spidsrod mellem kommunale forvaltninger, psykologer, terapeuter, læger og sagsbehandlere.

Ved at indrette tværfaglige team med hele paletten af behandlere og eksperter, kan landets kommuner hjælpe borgerne hurtigere tilbage til arbejdsmarkedet og samtidig begrænse samfundets milliardudgifter til sygedagpenge.

Det er konklusionen i et gigantisk nationalt forskningsprojekt om sygefravær, der bliver offentliggjort torsdag.

Økonomiske gevinster
Alene i Københavns Kommune er det lykkedes at nedbringe sygefraværet med 17,4 procent eller med mere end 5 uger per sygemeldt københavner i en 2-årig forsøgsperiode, hvor et team af kommunale eksperter har håndteret op mod 1.400 langtidssygemeldte borgere.

Dermed er det omsider lykkedes at knække en kedelig tendens til lange sygdomsforløb på arbejdsmarkedet, fastslår en tilfreds beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S):

»Dette forskningsprojekt viser, at der er god grund til at sætte mennesker foran systemerne. Men der skal tages et ledelsesansvar, så vi kan få brudt nogle af de tunge mure ned i den offentlige sektor«, siger ministeren, der ønsker, at tværfaglige team etableres i alle kommuner.

Dette forskningsprojekt viser, at der god grund til at sætte mennesker foran systemerne

Mette Frederiksen

LÆS OGSÅSygefravær skyder hul i regeringens store økonomiske plan

Sygedagpenge koster hvert år det danske samfund 14,3 milliarder kroner. Men for de kommuner, der kan få faglige team til at fungere, er der økonomiske gevinster at hente, viser projektet.

I Københavns Kommune er den samlede samfundsøkonomiske besparelse i gennemsnit 12.500 kroner per sygesag.

Når gevinsten, trods alt, ikke er større, er forklaringen først og fremmest, at det også er en bekostelig affære at få de faglige team etableret.

Forskellige fagligheder arbejder sammen
»Jeg er meget tilfreds med, at vi i København er lykkedes med at bryde murene mellem forvaltningerne ned. Det er der virkelig perspektiv i. Først og fremmest for den sygemeldte, som hurtigt kommer tilbage til arbejdet og hverdagen, men det er også en god forretning for kommunens økonomi«, siger den radikale beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) står bag forskningsprojektet, der har fået navnet TTA, Tilbage Til Arbejdet.

LÆS OGSÅ Besked fra chefen: Du har kostet os 25.000

Med et budget på 290 millioner kroner og 13.000 sygemeldte forsøgspersoner fordelt på 22 forsøgskommuner er TTA blandt de største projekter af sin art i verden.

»Kan man få de forskellige fagligheder til at arbejde sammen, er der gode muligheder for at hjælpe borgerne hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet«, siger projektets leder, Glen Winzor fra NFA.

Store besparelser
Selv om de faglige team har været et gennembrud i kampen mod det lange sygefravær i København, er det ikke alle forsøgskommuner, der har gode erfaringer.

De fælles team skal både styres, koordineres og sammensættes på den rigtige måde, før der er gevinst.

Men forskningsprojektet viser, at de forsøgskommuner, der har fået deres team til at fungere, i snit har formået at begrænse sygefraværet med 2,6 uger og sparet omkring 8.700 kroner per sag.

LÆS OGSÅLægen siger syg, men jobcentret siger arbejdsklar

På landsplan er 41.000 danskere hvert år sygemeldt med længevarende komplicerede sygdomsforløb.

»Kunne man også her spare 8.700 kroner per sag, ville det give samfundet en samlet gevinst på godt 350 millioner kroner«, siger Nicolai Kristensen, programleder i Kora, Kommunernes og Regionernes Analyse, der har leveret de økonomiske beregninger til TTA-projektet.

Selv om det store forskningsprojekt nu er afsluttet, har København fundet penge til at fortsætte det tværfaglige team.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce