Annonce
Annonce
Danmark

Ny undersøgelse: Akutledige har samme uddannelse som andre

Langtidsledighed er ikke et uddannelsesproblem, mener DA.

Gem til liste

Langtidsledige er hverken ringere eller bedre uddannet end resten af befolkningen. Tværtimod ligner de resten af befolkningen med hensyn til uddannelse, viser nye tal.

»Det er overraskende. Der er ellers tegnet et billede af, at de akutledige var en særlig svag gruppe«, siger administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

LÆS OGSÅNyt skøn: Dobbelt så mange mister dagpenge

Lidt mere end syv procent af de langtidsledige, der risikerer at miste dagpengene i løbet af første halvår 2013, har en lang videregående uddannelse. Blandt resten af danskerne i arbejdsstyrken er det omkring ni procent, som har det, viser tal, som DA’s Agenda har hentet i Danmarks Statistik og i Beskæftigelsesministeriets Dream-register.

Ikke speciel gruppe
Mere end hver tredje – 35 procent, som er på vej til at miste dagpengene, har blot folkeskole- eller gymnasieuddannelse bag sig.

I hele arbejdsstyrken er det knapt 32 procent, der har tilsvarende uddannelsesbaggrund.

LÆS OGSÅMinister dumper kommunernes jobformidling

»Det er altså ikke en speciel gruppe, der er i fare for at miste dagpengene. Det er helt afgørende at finde ud af, hvorfor nogle har så svært ved at finde job. Det er et svigt i systemet, at de ikke er blevet samlet op. Hvis det var en speciel gruppe, der var på vej til at falde ud, så ville vi kunne forklare det med ændringer i arbejdsmarkedet«, siger Jørn Neergaard Larsen.

DA: Helt uacceptabelt

Der er 37.000 langtidsledige, der har fået brev om, at de står til at miste dagpengene inden for seks måneder, og Beskæftigelsesministeriet vurderer, at mellem 17.000 og 23.000 rent faktisk gør det i løbet af første halvdel af 2013.

LÆS MEREVilde skøn: Mellem 2.000 og 33.000 mister dagpengene

Når der mangler job, så er der nogle, som sidder tilbage med Sorteper

Verner Sand Kirk, AK-Samvirke

Her ved årsskiftet blev perioden, hvor det er muligt at få dagpenge, sat ned fra 4 til 2 år.

»Der er mere end en halv million jobskifter om året. Det er helt uacceptabelt, at det ikke er lykkedes at udnytte de jobåbninger, så folk er havnet i langtidsledighed. Hvordan kan vi have veluddannede gående i op mod fire år uden at få dem i arbejde, når der hver dag besættes omkring 2.000 job«, siger Jørn Neergaard Larsen, der i øvrigt mener, at det er godt med forkortelsen af dagpengeperioden.

»Det giver en mulighed for at få taget fat på problemet. Hvis en langtidsledig går i fire år, så stiger risikoen for, at det udvikler sig til permanent offentlig forsørgelse«, siger han.

A-kasserne genkender billedet
I a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, genkender de billedet af, at risikoen for at miste dagpengene rammer bredt.

»Der er ikke så voldsomme forskelle på risikoen i de forskellige faggrupper, men der kan godt være tale om en svag gruppe inden for gruppen af for eksempel højtuddannede«, siger direktør Verner Sand Kirk, AK-Samvirke og forklarer:

»Når der mangler job, så er der nogle, som sidder tilbage med sorteper.«

LÆS OGSÅTrods nye tal: Minister afviser at udvide akutjobplan

Arbejdsløse, der falder ud af dagpengesystemet, kan få et halvt års uddannelse, på hvad der svarer til kontanthjælp, men også den ordning er DA kritisk overfor.

»De akutledige har ikke generelt behov for uddannelse«, siger Jørn Neergaard Larsen.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb