Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

530 taget med hash i lommerne ved Christiania

Politiets Task Force Pusherstreet vender lommer i området ved Christiania. Det ligner chikane, siger formanden for Christianiafonden.

Gem til liste

Hver tredje af de personer, som Københavns Politis Task Force Pusherstreet, (TFP), standser på eller i gaderne omkring Christiania bliver sigtet for besiddelse eller salg af hash.

Det viser en opgørelse over de 1.976 kontakter, som TFP har haft med folk i området, siden specialstyrken blev dannet og sat ind 1. september sidste år, og det er en forøgelse af sigtelserne på godt 23 procent i forhold til tidligere, siger vicepolitiinspektør Poul Kjeldsen, der er leder af TFP.

»Når vi kommer med en task force, som skal udføre en målrettet opgave, så vil det naturligvis give væsentlig flere sigtelser. Men jeg synes også, at folk skal vide, at der er en øget risiko for at blive taget for noget kriminelt, hvis man bevæger sig ud i gaderne omkring Christiania med hash på lommen«, siger han.

LÆS OGSÅPolitiet trækker pistolerne på Christiania

Resultatet er under alle omstændigheder et skridt på vejen mod målet om at standse den åbenlyse hashhandel i Pusher Street på Christiania, som politikerne i Folketinget pålagde Københavns Politi sidste år.

»Vores strategi er at gå efter både køber, sælger og leverandør. Når vi går efter køberne, understøtter det også vores samlede mål, som er at ramme dem derinde, som tjener på hashen«, siger Poul Kjeldsen.

Overdreven magtanvendelse
Siden 1. september og frem til årsskiftet er 504 personer sigtet for besiddelse af hash, mens 26 personer, 530 i alt, er sigtet for salg.

Ifølge politiets opgørelse er den typiske sigtede en mand – kun 14 var kvinder – der er mellem 18 og 30 år med dansk statsborgerskab og i de fleste tilfælde med bopæl uden for Københavns Kommune.

Hvis ikke de får tilladelse til at kigge i lommerne, så bliver du sigtet, og så gennemfører de visitationen

Joram Suszkewic, formand, Christianiafonden

I hovedparten af sagerne om besiddelse havde de sigtede mindre end 10 gram hash på sig, hvilket i førstegangstilfælde typisk medfører en bøde på 2.000 kroner, fordi enhver besiddelse af hash er ulovlig i Danmark.

Vicepolitiinspektøren fremhæver, at en væsentlig del af TFP’s strategi ud over patruljeringen i området er dialog om politiets mål og metoder med både christianitter og almindelige beboere på Christianshavn.

Det foregår i Christianshavns Lokaludvalg og i et dialogforum, hvor blandt andet politiet, kommunen og Fonden Fristaden Christiania deltager. Men formanden for Christianiafonden, Joram Suszkewic, kritiserer, at politiets indsats i gaderne ikke ligner et forsøg på dialog.

»Folk føler en overdrevet magtanvendelse fra politiets side, som går ud på at skræmme vores gæster og chikanere dem. Det virker, som om de opsøger en bestemt personprofil på gaden i stedet for at handle ud fra en begrundet mistanke om hashbesiddelse, og det er vel det, som slår ud i statistikken på sigtelserne«.

En finger i jorden
Joram Suszkewic fortæller, at han selv er blevet kropsvisiteret fem gange uden at have hash på sig.

»Hvis ikke de får tilladelse til at kigge i lommerne, så bliver du sigtet, og så gennemfører de visitationen, og hvis man ikke har noget på sig, bliver sigtelsen frafaldet, men det kan man ikke få nogle papirer på«.

Poul Kjeldsen siger, at politiet har ret til at visitere personer, som er under mistanke for besiddelse af stoffer, og at det er en risiko, man må påregne.

LÆS OGSÅPolitiet har snuppet 14.879 joints og 194 kilo hash og skunk på Christiania

Men er der en grænse i det her? Visiterer I for mange?

»Der er vi ikke nu. Men jeg forventer, at mine folk er i stand til at stikke en finger i jorden, og at de er ekstra skarpe på, om de personer, vi sigter, er nogle, som har kriminelle hensigter. Vi ønsker ikke at komme i en situation, hvor der bliver modstand mod det, vi laver, i stedet for forståelse«.

TFP’s opgørelser viser, at enheden i det hele taget beslaglægger stadig større mængder. Således blev der alene i januar måned beslaglagt hash og hashprodukter for en samlet værdi af cirka 17 millioner kroner, hvilket kommer tæt på hele beslaglæggelsen i de forudgående fire måneder, der svarede til 22 millioner kroner.

Det har medført, at hashmarkedet er presset af politiets indsats.

»Vi ser en lavere tilstrømning af kunder, og i hashboderne i Pusher Street ligger der mindre mængder. Men ikke mindst har vi oplevet det i form af en stigende modstand mod os inden for den sidste måned eller halvanden, og der er etableret vagtkorps derude«, siger Poul Kjeldsen.

Interne reaktioner
Politiet registrerer flere sager under våbenlovgivningen, og i januar blev der fundet fem pistoler med tilhørende ammunition. To af våbnene var skarpladte.

Ifølge Politikens kilder har Christiania internt reageret med konsekvente sanktioner mod de personer, som havde gemt våben i en bebyggelse på fristaden uden for Pusher Street.

LÆS OGSÅBetjente slår igen til mod Pusherstreet

Joram Suszkewic fra Christianiafonden kan ikke bekræfte oplysningerne, men han siger, at problematikken har været behandlet på et fællesmøde, og at de pågældende lokaler nu er lukket.

PolitikenPlus
 • Nøddeknækker Et simpelt og smart design i silikone. Den tyske designtrio Ding3000 har skabt en nøddeknækker for Normann Copenhagen, som er nytænkende i sit design. Nutcracker ligger godt i hånden og nem at bruge.

  Pluspris 249 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Smilet Poul Holck (1939-2002) dansk tegner.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Forbidden Desert Stærkt strategispil for hele familien.

  Pluspris 240 kr. Alm. pris 280 kr. Køb
 • Vinterfrakke til hende Didriksons duffelcoat til damer - designet med typisk svensk omhu for funktionalitet og detaljer.

  Pluspris 1.869 kr. Alm. pris 2.199 kr. Køb
 • DAX skammel DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 969 kr. Alm. pris 1.145 kr. Køb