Annonce
Annonce
Danmark

Ansatte ser Frihedsmuseet nedbrænde

Selve udstillingen på Frihedsmuseet er sluppet billigt. Røg vælter fortsat ud af bygningen.

Gem til liste

»Nårh, der kommer vores faldskærmsmand, åh det var godt«, udbryder en kvinde lettet, da en røgdykker træder ud af det brændende museum med en mandsstor dukke i favnen.

»Han har hængt inde i udstillingen i det store rum. Det er faldskærmsdragten, han har på, der er den vigtige. Den har tilhørt en, som jeg ikke lige kan huske navnet på«, forklarer hun til politiken.dk's udsendte.

Kvinden er til daglig sekretær på Frihedsmuseet, der i nat kvart i to brød i brand. Hun er sammen med en håndfuld kolleger mødt op for at tilse brandens omfang fra den anden side af politiets afspærring på Esplanaden i København.

»Det er meget dramatisk«, siger en ung kvinde, der præsenterer sig som studentermedhjælper på museet.

LÆS MEREIndsatschef: To tredjedele af Frihedsmuseet brænder

Faldskærmsdukken og resten er Frihedsmuseets udstilling fra Anden Verdenskrig er sluppet billigt.

Branden opstod i museets cafeteria 'Cafe Sommerhuset' og buldrer fortsat i den lave del af bygningen, der også huser museets administration.

50 brandfolk var hurtigt fremme i nat og fik fjernet museets uerstattelige arkiv, våben, uniformer og effekter fra livet under Anden Verdenskrig og i den danske modstandsbevægelse.

Brand.  Den lave del af museet står fortsat i brand. Brandfolk vil nu flå kobbertaget af. Foto: Kenneth Lund.

»Vi er optimister«, siger Henrik Schilling, der er presseansvarlig for Nationalmuseet og selv går rundt i røgen.

»Brandfolkene har fået langt de fleste genstande ud, og de vil nu blive gennemgået af konservatorer, som vil fastslå, hvor alvorlig skaderne er. Der kan blandt andet være nogle sodskader«, siger han til politiken.dk.

Meget svær at slukke
Brandfolkene kæmper fortsat med at slukke branden, der sender massiv lysebrun røg ud af bygningens smadrede vinduer og huller i taget.

Vinden fører røgen og den krasse røglugt ned ad Amaliegade, som politiet har afspærret for gennemkørsel.

Brand.  Museets høje bygning, der huser udstilling, har overlevet de værste flammer. Men røgen fosser alligevel ud af bygningen. Foto: Kenneth Lund.

Det er fortsat uvist, hvordan branden er opstået, og om den er påsat.

Slukningsarbejdet i den lave del af bygningen, der udgør to tredjedele af museet, vil i hvert fald fortsætte et par timer, siger indsatsleder, Jan Sørensen.

»Vi håber, vi kan redde noget af det, men det ser ikke lyst ud, for branden er meget, meget svær at slukke på grund af bygningskonstruktionen. Der er kobbertag på bygningen, og det holder på varmen, og vi kan ikke slå hul på det. Så nu går vi i gang med at rive taget helt af«, siger han.

»Vi håber, at vi kan blive færdige med slukningen inden for to-tre timer, men vi bliver her hele dagen med efterslukning«, siger indsatslederen, der forsikrer, at museumsgenstandene er reddet.

»Bygningerne er som sådan ikke noget værd. Eller de er selvfølgelig noget værd. Men det var vores historie, der lå derinde«, siger han og går tilbage mod den røgfyldte bygning.

I næste weekend er det den 5. maj - Danmarks befrielsesdag - som altid markeres med en højtidelighed på museet.

»Så kommer folk herud og fejrer Danmarks befrielse. Men mon ikke vi holder det udenfor i år?«, funderer Henrik Schilling, presseansvarlig for Nationalmuseet.

PolitikenPlus
 • Stendig Kalender 2015 Stor kalender til væggen (122 x 91 cm.) designet i 1966 af Massimo Vignelli. Politiken Plus ejer det nordiske agentur på kalenderen og er dermed eneforhandler i Danmark.

  Pluspris 420 kr. Alm. pris 499 kr. Køb
 • Væg- & bordur Det store ur Tile måler 25 x 25 x 8 cm. og kan enten stå alene eller hænges op på væggen. Uret er lavet i keramik, med visere af bambus. Et unikt ur fra det Hollandske firma Leff Amsterdam.

  Pluspris 895 kr. Alm. pris 1.119 kr. Køb
 • Rejsetaske Retro Travel bag er en videreudvikling af Ørskovs store salgssucces fra 70'erne. Stor, funktionel og flot rejsetaske til de små rejser, eller som taske til håndbaggagen.

  Pluspris 1.499 kr. Alm. pris 1.799 kr. Køb
 • Møbel til småbørn Stol fra Hindevadgaard med to funktioner: én til spisning ved spisebordet og én til leg ved lavt bord. Design, kvalitet og sikkerhed er helt i top og stolen kan gå i arv til næste generation.

  Pluspris 3.995 kr. Alm. pris 4.995 kr. Køb
 • Kit til fødder og hænder Træningskit til hænder og fødder. Forebyg og afhjælp smerter, og opbyg din kropsholdning igen. Du kan tage sættet med overalt, og træne når det passer dig. Alt hvad du har brug for følger med.

  Pluspris 109 kr. Alm. pris 129 kr. Køb