Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ansatte ser Frihedsmuseet nedbrænde

Selve udstillingen på Frihedsmuseet er sluppet billigt. Røg vælter fortsat ud af bygningen.

Gem til liste

»Nårh, der kommer vores faldskærmsmand, åh det var godt«, udbryder en kvinde lettet, da en røgdykker træder ud af det brændende museum med en mandsstor dukke i favnen.

»Han har hængt inde i udstillingen i det store rum. Det er faldskærmsdragten, han har på, der er den vigtige. Den har tilhørt en, som jeg ikke lige kan huske navnet på«, forklarer hun til politiken.dk's udsendte.

Kvinden er til daglig sekretær på Frihedsmuseet, der i nat kvart i to brød i brand. Hun er sammen med en håndfuld kolleger mødt op for at tilse brandens omfang fra den anden side af politiets afspærring på Esplanaden i København.

»Det er meget dramatisk«, siger en ung kvinde, der præsenterer sig som studentermedhjælper på museet.

LÆS MEREIndsatschef: To tredjedele af Frihedsmuseet brænder

Faldskærmsdukken og resten er Frihedsmuseets udstilling fra Anden Verdenskrig er sluppet billigt.

Branden opstod i museets cafeteria 'Cafe Sommerhuset' og buldrer fortsat i den lave del af bygningen, der også huser museets administration.

50 brandfolk var hurtigt fremme i nat og fik fjernet museets uerstattelige arkiv, våben, uniformer og effekter fra livet under Anden Verdenskrig og i den danske modstandsbevægelse.

Brand.  Den lave del af museet står fortsat i brand. Brandfolk vil nu flå kobbertaget af. Foto: Kenneth Lund.

»Vi er optimister«, siger Henrik Schilling, der er presseansvarlig for Nationalmuseet og selv går rundt i røgen.

»Brandfolkene har fået langt de fleste genstande ud, og de vil nu blive gennemgået af konservatorer, som vil fastslå, hvor alvorlig skaderne er. Der kan blandt andet være nogle sodskader«, siger han til politiken.dk.

Meget svær at slukke
Brandfolkene kæmper fortsat med at slukke branden, der sender massiv lysebrun røg ud af bygningens smadrede vinduer og huller i taget.

Vinden fører røgen og den krasse røglugt ned ad Amaliegade, som politiet har afspærret for gennemkørsel.

Brand.  Museets høje bygning, der huser udstilling, har overlevet de værste flammer. Men røgen fosser alligevel ud af bygningen. Foto: Kenneth Lund.

Det er fortsat uvist, hvordan branden er opstået, og om den er påsat.

Slukningsarbejdet i den lave del af bygningen, der udgør to tredjedele af museet, vil i hvert fald fortsætte et par timer, siger indsatsleder, Jan Sørensen.

»Vi håber, vi kan redde noget af det, men det ser ikke lyst ud, for branden er meget, meget svær at slukke på grund af bygningskonstruktionen. Der er kobbertag på bygningen, og det holder på varmen, og vi kan ikke slå hul på det. Så nu går vi i gang med at rive taget helt af«, siger han.

»Vi håber, at vi kan blive færdige med slukningen inden for to-tre timer, men vi bliver her hele dagen med efterslukning«, siger indsatslederen, der forsikrer, at museumsgenstandene er reddet.

»Bygningerne er som sådan ikke noget værd. Eller de er selvfølgelig noget værd. Men det var vores historie, der lå derinde«, siger han og går tilbage mod den røgfyldte bygning.

I næste weekend er det den 5. maj - Danmarks befrielsesdag - som altid markeres med en højtidelighed på museet.

»Så kommer folk herud og fejrer Danmarks befrielse. Men mon ikke vi holder det udenfor i år?«, funderer Henrik Schilling, presseansvarlig for Nationalmuseet.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb