Annonce
Annonce
Danmark

Nazijæger: En skandale at nazimorderen Søren Kam har fået lov at gå fri

Retsvæsenet er gjort til grin ved tyskernes afvisning af at udlevere SS-forbryderen Søren Kam, mener nazi-efterforsker.

Det er en skændsel, at den eftersøgte nazist Søren Kam har fået lov at dø i fred i Tyskland uden at blive stillet til regnskab for sine forbrydelser under Anden Verdenskrig.

Det mener den internationalt kendte nazi-efterforsker Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthalcenterets kampagne for at få opsporet og retsforfulgt krigsforbryderne fra tyskernes angreb i Europa.

»Det er et perfekt eksempel på, at retfærdigheden bliver gjort til grin. En ikke-angrende nazimorder får lov at leve i fred i årtier, fordi det tyske retssystem ikke kan finde ud af at sende ham i fængsel eller at udlevere ham til retsforfølgelse i Danmark«, lyder reaktionen fra Zuroff på meddelelsen om, at Søren Kam er død i Tyskland. KRIGSFORBRYDELSER.  Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal-centerets særlige naziefterforskningsgruppe, er stærkt utilfreds med, at den nu afdøde SS-forbryder Søren Kam blev beskyttet mod retsforfølgelse af tyskerne. - Foto: Gero Breloer/AP

»Han var den sidste til at fortjene beskyttelse fra retsforfølgelse«, siger nazijægeren til Politiken.

DØDSFALDDen danske topnazist Søren Kam er død

Søren Kam var en af de mest eftersøgte af de overlevende fra nazitiden og de mange drab og krigsforbrydelser, der blev begået fra tyskernes side mod deres naboer.

Trods pres fra dansk side og fra internationale organisationer som Operation Last Chance holdt tyskerne fast i, at Søren Kam ikke måtte stilles for en dansk dommer.

I dag føler jeg med Carl Henrik Clemmensens pårørende og med dem, der blev dræbt af kollaboratørerne. De fortjener vor medfølelse. Ikke Søren Kam.

Efraim Zuroff

Deltog i mordet på nazikritiker

Kam var med til likvideringen af avisredaktør Carl Henrik Clemmensen, der havde krænket nazisterne ved at være kritisk over for deres adfærd og forbrydelser. Offeret blev i 1943 myrdet i Lundtofte ved Lyngby med otte skud af en bande SS'ere, heriblandt Søren Kam.

Kam blev efter tyskernes nederlag belønnet med et statsborgerskab i landet, der siden har afvist at udlevere ham til strafforfølgelse.

I 2006 var han kortvarigt anholdt, men sagen endte med, at det danske ønske om at få den aldrende eks-SS-soldat udleveret blev afvist med henvisning til, at sagen var forældet.

Kam har gennem flere år regelmæssigt været fremhævet i medierne som et eksempel på den manglende tyske indgriben over for krigsforbrydelserne.

HOLOCAUSTSøren Kam angav danske jøder

Det roser Efraim Zuroff: »Det eneste, der trøster mig, er at vi var efter ham. Han døde ikke i fuldstændig fred og ro. Han har altid skullet frygte for, at der ville blive banket på hans dør, og at han skulle udleveres til strafforfølgelse«.

SØREN KAM

Deltog i drabet på den nazifjendtlige avisredaktør Carl Henrik Clemmensen i 1943 og mistænkes for at have sikret, at tyskerne fik fingre i et arkiv over danske jøder.

Tyskland afviste at udlevere Kam til retsforfølgelse herhjemme, selv om han blev forlangt udleveret med henvisning til den europæiske arrestordre.

»I dag føler jeg med Carl Henrik Clemmensens pårørende og med dem, der blev dræbt af kollaboratørerne. De fortjener vor medfølelse. Ikke Søren Kam«.

Nazijægerne fortsætter indsatsen for retfærdighed

At Søren Kam kan stryges fra listen over eftersøgte nazikrigsforbrydere betyder blot, at pladsen kan indtages af en af de andre, nulevende gerningsmænd, konstaterer Efraim Zuroff. Wiesenthalcenterets nazijægere fortsætter deres Operation Last Chance, som skal bringe de sidste endnu levende gerningsmænd for retten.

»Det står klart: Der er mange sager endnu. Efterforskningen er endnu ikke ovre«.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce