Annonce
Annonce
Danmark

Pigen fra Kundby kærer sin isolation til Østre Landsret

En 15-årig pige kærer til landsretten, mens kritikken af sagen øges.

Landsretten skal nu tage stilling til, om en 15-årig pige fra Kundby skal isoleres som en del af sin varetægtsfængsling.

fakta

Retten i Holbæk har valgt at mørklægge sagen mod en 15-årig pige, der onsdag klokken 12.30 blev anholdt i sit hjem i landsbyen Kundby, 15 kilomenter vest for Holbæk.

Det vides ikke med sikkerhed, hvad pigen er sigtet for, men hendes hjem blev onsdag ransaget af politi og bomberyddere.

Torsdag blev hun varetægtsfængslet i 26 dage på et grundlag, der ikke er offentligt kendt. En del af denne fængsling skal foregå i isolation i et arresthus for voksne.

Fredag blev en ung mand desuden varetægtsfængslet i sagen. Ifølge Politikens oplysninger er han tidligere Syrienskriger. Også hans sag er blevet mørklagt.

Læs mere her: Sagen mod 15-årig pige tager ny drejning: Politiet anholder hjemvendt syrienskriger

Pigen blev i torsdags varetægtsfængsling i 26 dage, hvoraf skal de 12 er i isolation i et arresthus for voksne. En kendelse, hun nu appellerer til landsretten. Det fortæller forsvarsadvokaten til Ritzau.

Pigen er sigtet i en mørklagt sag fra Kundby ved Holbæk, hvor hverken politiets efterforskning eller sigtelsen er offentligt kendt. Hun blev anholdt onsdag, efter at bombeeksperter fra Forsvaret og kriminalteknikere ransagede hendes bopæl i flere timer.

LÆS OGSÅ:15-årig pige er varetægtsfængslet i 26 dage

Det vides derfor ikke, hvorfor byretsdommeren fandt isolationsfængslingen nødvendig. Men det er meget usædvanligt at isolere mindreårige. Ifølge TV 2 er det 7 år siden, man sidst har isoleret en 15-årig. Og her var det i forbindelse med et mord.

Organisationer fordømmer isolation af 15-årig

Isoleringen af pigen fra Kundby møder skarp kritik fra flere organisationer. Amnesty og Institut for Menneskerettigheder har fordømt fængslingen, og nu melder også Dansk Institut mod Tortur, Dignity, sig blandt kritikerne.

»Isolation påfører varige mén på krop og sjæl, og især i forhold til børn er det en meget indgribende foranstaltning at gøre brug af. Derfor melder vi os i koret af menneskerettighedsorganisationer, der fordømmer det her«, siger seniorrådgiver og jurist i Dignity, Elna Søndergaard.

Andre lande har fundet alternativer til isolationsfængsel, og det skal også være et mål for Danmark.

Elna Søndergaard, Dignity

Retsplejeloven giver i særlige tilfælde, hvor »formålet ikke kan tilgodeses ved mindre indgribende foranstaltninger« lov til at isolere personer som en del af varetægtsfængslingen.

En mulighed, som FN's torturkomite fordømte så sent som i november. Det er desuden i strid med FN's børnekonvention, der forbyder medlemsstaterne at placere personer under 18 i isolationsfængsel.

Isolationsfængsel er sjældent eneste alternativ

Ifølge flere menneskerettighedsorganisationer kan isolationsfængsel give angst, depression og psykoser. Derfor mener Dignity, at det er vigtigt at undersøge alternativer til den hårde strafform.

»Vi arbejder for, at man ændrer retsplejeloven. Andre lande har fundet alternativer til isolationsfængsel, og det skal også være et mål for Danmark. Derfor er det godt, at FN sender så klart et signal«, siger Elena Søndergaard.

LÆS OGSÅ:FN's torturkomité langer ud efter Danmark

Hun peger samtidig på, at antallet af varetægtsfængslinger i isolation er faldet markant de seneste år. Ifølge hende er det et stort skridt i den rigtige retning. Men Danmark isolerer fortsat og i høj grad de indsatte i forbindelse med strafafsoning.

Torsdag vil flere FN-lande eksaminere Danmark i, om vi overholder konventionerne. 87 lande har ind til videre meldt sig som talere i den såkaldte UPR-eksamination, der er en tilbagevendende begivenhed og finder sted i Geneve.

Muligheden for at isolere indsatte er et emne, der flere gange før er blevet diskuteret under disse eksaminationer.

Redaktionen anbefaler

Sagen mod 15-årig pige tager ny drejning: Politiet anholder hjemvendt syrienskriger

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce