Annonce
Annonce
Danmark

Brandchef: Derfor er det så svært at slukke branden i Fredericia

Branden i Fredericia er af en slags, som brandfolk har problemer med at komme hen til med slukningsmateriel.

Annonce

At slukke en storbrand i en tank kan være »en kompliceret affære«.

»Hvis man først har en eksplosionsfare, så kan det være svært at komme tæt nok på til at slukke branden«.

Det forklarer operationschef Kristian Næsved fra Hovedstadens Beredskab, som netop er oprettet ved at sammenlægge brandvæsenerne i flere af de centrale hovedstadskommuner.

Fakta:

EVAKUERING I FREDERICIA

Beboere i en radius af op til 1 kilometer fra storbranden på Fredericia Havn er natten til torsdag blevet vækket og evakueret på grund af eksplosionsfare i de store tanke med palmeolie, som har brændt siden onsdag aften.

De berørte er beboere på: Elsdyrvej, Skyttevej, Bjørnevej, Egernvej, Jagtvej, Vænget og Depotvej.

De er evakueret til Fredericia Idrætscenter.

Flere skoler og institutioner holder indtil videre lukket.

Også morgentrafikken er ramt.

Tog mod Fyn eller Sønderjylland er erstattet af togbusser. Det er muligt at skifte fra tog til togbus på Fredericia Station.

Tog, der kører nordpå fra Fredericia mod Aarhus, Aalborg og Frederikshavn, kan køre.

Der er udsted et flyveforbud over byen.

Svær opgave

I øjeblikket hærger en særdeles voldsom brand, der er opstået i en tank med fritureolie i Fredericia. Næsved kender ikke de nærmere omstændigheder omkring branden på den store jyske industrihavn, men han kender den indsats, brande af den karakter kræver.

Den er stor, fremgår det: »Er det blevet en åben kar-brand, hvor låget er brændt af, kan man med skumkanoner lægge et lag af skum over og slukke branden på den måde«.

LÆS OGSÅStorbrand i Fredericia er næsten umulig at slukke

»Problemet kan være, at man ikke kan komme tæt nok på. Det bliver man nødt til at tage alvorligt. Det er en kritisk vurdering i forhold til indsatspersonalets sikkerhed. Ellers skal man vente på, at det brænder ud«, forklarer den københavnske operationschef om standardindsatsen ved brande af den slags.

»Standardtaktikken ved en brand i en tank, hvor temperaturen stiger, vil typisk være at sætte vandkanoner på med store b-rør og køle det ned, så tanken ikke kommer op på den kritiske temperatur. Så har du knækket kurven og er på vej i den rigtige retning. Men det hele kommer an på, hvor stor tanken er. Spørgsmålet er, hvor stor denne tank er og om det overhovedet kan lade sig gøre«, siger han.

Stort område er evakueret

I Fredericia har myndighederne evakueret alle i en omkreds af en kilometer fra brandstedet.

»Det er helt efter bogen. Det sker for at være sikker på, at ingen kommer til skade. De ville ikke gøre det, medmindre der er en konkret risiko for, at det eksploderer«, siger Kristian Næsved.

En eksplosion vil give en kraftig tryk- og varmepåvirkning, der kan skade alt og alle i en vis omkreds. Den kan også få omkringliggende bygninger eller genstande til at bryde i brand.

At indsatsen i den sydjyske by er omfattende står tydeligt. Det lokale brandvæsen har fået forstærkning fra lufthavnene i Billund og Skydstrup, der har sendt kraftige skumkanoner til havnen. Også Beredskabsstyrelsen deltager med mandskab og materiel, herunder vandkanoner og ekstra skum til slukningsarbejdet.

Redaktionen anbefaler

Storbrand i Fredericia er næsten umulig at slukke

Togdriften er standset og beboere evakueret. Store olietanke brænder på havnen.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce