Annonce
Annonce
Danmark

Anna Mee Allerslev: Diskrimination skal koste spiritusbevillingen

Borgmester vil have lov ændret, så konsekvenserne ved diskrimination bliver større.

Diskoteker skal have frataget deres bevilling, hvis de bliver dømt for at have afvist gæster på grund af etnicitet, eller hvis de har diskrimineret på anden vis.

Det mener Københavns beskæftigelses- og erhvervsborgmester Anna Mee Allerslev (R), der vil foreslå erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) at ændre restaurationsloven.

Har du oplevet at blive diskrimineret i nattelivet?

Hvis du har lyst til at fortælle din historie, hører Politiken meget gerne fra dig.

Skriv til Poltiken på cecilie.patscheider@pol.dk

»Konsekvenserne ved at diskriminere er for små i dag. Det er ikke længere nok at give diskotekerne småbøder, hvis man vil bekæmpe diskrimination«, siger Anna Mee Allerslev.

Borgmesterens udmelding kommer i forbindelse med, at Københavns Kommune arbejder på at vedtage en større handleplan mod diskrimination. En handleplan, hvor det blandt andet er blevet foreslået, at unge skal sendes i byen undercover for at afsløre og dokumentere forskelsbehandling i nattelivet.

LÆS OM HANDLEPLANEN:Københavns Kommune vil gå undercover mod diskrimination

Konkret foreslår Allerslev, at diskrimination skal indskrives i restaurationsloven på lige fod med blandt andet larm og narkotika, der i dag kan resultere i, at beværtninger får frataget deres bevilling. Ifølge hende vil en ændring af loven have en forebyggende effekt.

Fakta

Handleplan mod diskrimination

Planens fire hovedpunkter:

  1. Bekæmpelse af antisemitisme og islamofobi gennem information og dialog
  2. Et trygt natteliv gennem undercovertest og dialog (dette initiativ har de borgerlige partier nedlagt veto mod)
  3. Rådgivning om diskrimination på erhvervsskoler
  4. Dialogaktiviteter på folkeskoler og ungdomsuddannelser om diskrimination og fordomme

Der er i Københavns Kommune afsat 4,9 millioner kroner til bekæmpelse af diskrimination i 2016.

Beskæftigelses- og integrationsudvalget stemte om handleplanen i mandags, hvor punkt 1,3 og 4 blev vedtaget. Initiativet om at lave undercovertest blev blokeret af V, K og LA og er derfor sendt til ny afstemning i udvalget. Det vil foregå 22. februar.

»Jeg håber ikke, at det nogensinde vil blive nødvendigt at fratage nogen bevillingen, men jeg tror, at større konsekvenser ved diskrimination vil få diskoteksbranchen til at tage problemet mere alvorligt og forskelsbehandle mindre«, siger Anna Mee Allerslev.

I dag er konsekvenserne ved diskrimination en bøde på op til 20.000 kroner til diskotekerne, mens dørmænd kan få en bøde på mellem 1.000 og 2.000 kroner.

Minister vil ikke ændre loven

Erhvervs- og vækstministeren vil dog ikke gå videre med Anna Mee Allerslevs forslag.

»I straffeloven er det allerede muligt at frakende diskoteker alkoholbevillingen i dag, så jeg ser ingen grund til at ændre restaurationsloven«, siger Troels Lund Poulsen (V).

Bevillingsnævnet i København, der står for at frakende og forlænge alkoholbevillinger, bekræfter, at det i teorien er muligt, at en diskriminationsdom kan få betydning for forlængelse eller fratagelse af bevillingen, men at det i praksis er næsten umuligt.

V, K, LA NEDLÆGGER VETOBorgerlige blokerer for undercoveragenter i Københavns natteliv

En jurist i nævnet forklarer, at en diskriminationsdom i sig selv ikke er nok til at give afslag på eller inddrage en bevilling.

Fakta

Sagen kort
  • Mandag den 8. februar: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune stemte om en større handleplan mod diskrimination. Her havde integrationsborgmester Anna Mee Allerslev blandt andet stået i spidsen for et forslag om at uddanne unge til at gå undercover i nattelivet for at teste og dokumentere diskrimination. Borgmesteren havde et flertal bag sig, men de borgerlige (V, K, LA) nedlagde veto mod dette forslag.
  • Tirsdag den 9. februar: Anna Mee Allerslev melder ud, at hun vil rette henvendelse til erhvervs- og vækstministeren med henblik på at ændre lovgivningen, så diskoteker kan få frataget deres bevilling, hvis de bliver dømt for diskrimination.
  • Efterfølgende er V, K og LA kommet med alternative forslag til at sende unge i byen for at teste forskelsbehandling.
  • Mandag den 22. februar: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal igen mødes og diskutere samt stemme om en fælles handleplan mod diskrimination. Fordi midlerne til bekæmpelse af diskrimination er bundet op på en bred budgetaftale mellem partierne i udvalget, skal alle partierne nå til enighed, før planen kan vedtages.

Selvom bevillingen i praksis ikke bliver frataget på grund af diskrimination, vil erhvervs- og vækstministeren ikke ændre restaurationsloven eller gøre noget for at sætte fokus på fratagelse af bevillingen.

»Politiet og domstolene må bruge de muligheder, de har. Vi (politikere red.) kan lave reglerne og lovgivningen, men ikke styre domstolene«, siger Troels Lund Poulsen.

Ligebehandlingschef: Fratagelse af bevilling vil være det stærkeste middel

Ifølge jurist og ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, Maria Ventegodt Liisberg, er det tiltrængt at se på en ændring af restaurationsloven med henblik på at kunne fratage eller bremse en forlængelse af bevillingen.

»Flere diskoteker respekterer ikke lovgivningens forbud mod diskrimination i dag. Derfor er det helt oplagt at se på, hvordan lovbrud vedrørende diskrimination kan påvirke bevillingen«, siger Maria ventegodt Liisberg.

FRA ARKIVET10.000 kroner for to afvisninger i nattelivet

Hun tilføjer, at risikoen ved at få frataget bevillingen vil være det stærkeste middel mod diskrimination.

»Det vil være langt mere indgribende for diskotekerne end at få en bøde på nogle tusinde kroner. Derfor vil det helt sikkert få diskotekerne til at forskelsbehandle mindre«, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Redaktionen anbefaler

Københavns Kommune vil gå undercover mod diskrimination

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce