Annonce
Annonce
Danmark

Borgerlige: Politi og Natteravne skal hjælpe mod diskrimination

V, K og LA melder sig nu på banen med alternativer til de radikales forslag om undercoveragenter.

Natteravnene skal ikke længere kun dele kondomer ud og skabe tryghed i nattelivet i København. De skal også hjælpe de unge, hvis de ikke bliver lukket ind på et diskotek og føler sig forskelsbehandlet på grund af deres etnicitet eller andre forhold.

Det foreslår Venstre, Konservative og Liberal Alliance som et af flere alternativer til de radikales forslag om at sende undercoveragenter ud i nattelivet for at afsløre og dokumentere diskrimination.

Fakta

V, K og LA's alternativer til undercoveragenter
 • Allokering af ressourcer til at styrke samarbejdet med eksisterende parter i nattelivet - for eksempel Natteravnene
 • Systematisk indsats med politiet og mere fokus på, at lovovertrædelser bliver anmeldt, efterforsket og retsforfulgt.
 • Inddrage bevillingsnævnet i arbejdet
 • Inddrage Horesta og Danmarks Restauranter og Caféer, DRC
 • Uddele integrationspris til Årets Diskotek
 • Indføre smileyordning for diskoteker, der ikke har fået anmeldelser og påtaler
 • Undersøgelse af, om der kan indføres "diskriminations-egenkontrol" a la hygiejnekontrol

»Natteravnene har de unges fortrolighed, så det er oplagt at bruge dem som mægler mellem de unge og dørmændene«, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der sidder i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune.

LÆS OM BORGMESTERENS FORSLAGKøbenhavns Kommune vil gå undercover mod diskrimination

De borgerliges forslag kommer, efter at de i mandags blokerede for et af forslagene i en større handleplan mod diskrimination. Her havde integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) stået i spidsen for, at kommunen skal uddanne unge til at gå undercover i nattelivet for at tjekke, hvilke diskoteker der forskelsbehandler.

I stedet for at sende undercoveragenter i byen vil V, K og LA samle parterne i nattelivet - politiet og brancheforeningerne - til en dialog om større fokus på diskrimination samt invitere Natteravnene til en snak.

Vi kan se i vores statistikker, at diskrimination stortrives i nattelivet, så dialog med nattelivets aktører og kampagner om anmeldelse gør ikke en tilstrækkelig forskel

Anna Mee Allerslev (R)

»Vi vil gerne tale med natteravnene om, at de kan tage diskussionen med de dørmænd, der har afvist nogle af de unge, og at de kan tale med de unge om, hvordan de kan anmelde deres oplevelse«, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Erstatter ikke dokumentation

Cecilia Lonning-Skovgaard anerkender, at deres forslag ikke helt erstatter de radikales forslag om at skabe bedre dokumentation for, hvor og hvor ofte forskelsbehandling finder sted.

»Men vi er nok et andet sted end Anna Mee Allerslev. Vi vil fokusere mindre på at kortlægge problemets omfang og i stedet øge fokus på indsatsdelen«, siger hun.

LÆS MERE Borgerlige blokerer for undercoveragenter i Københavns natteliv

Fakta

Sagen kort
 • Mandag den 8. februar: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune stemte om en større handleplan mod diskrimination. Her havde integrationsborgmester Anna Mee Allerslev blandt andet stået i spidsen for et forslag om at uddanne unge til at gå undercover i nattelivet for at teste og dokumentere diskrimination. Borgmesteren havde et flertal bag sig, men de borgerlige (V, K, LA) nedlagde veto mod dette forslag.
 • Tirsdag den 9. februar: Anna Mee Allerslev melder ud, at hun vil rette henvendelse til erhvervs- og vækstministeren med henblik på at ændre lovgivningen, så diskoteker kan få frataget deres bevilling, hvis de bliver dømt for diskrimination.
 • Efterfølgende er V, K og LA kommet med alternative forslag til at sende unge i byen for at teste forskelsbehandling.
 • Mandag den 22. februar: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal igen mødes og diskutere samt stemme om en fælles handleplan mod diskrimination. Fordi midlerne til bekæmpelse af diskrimination er bundet op på en bred budgetaftale mellem partierne i udvalget, skal alle partierne nå til enighed, før planen kan vedtages.

Hun tilføjer, at der derfor også skal mere fokus på, hvordan unge kan anmelde diskrimination.

»Problemet er i høj grad, at man som ung indvandrer føler sig ekskluderet og magtesløs og måske ikke ved, hvordan man anmelder en episode«, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Brug for nye tiltag

Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev vil gerne gå i dialog med de borgerlige om at øge samarbejdet med politiet og de andre aktører i nattelivet, men er skeptisk over for effekten af det.

»Vi har i fem år haft alle mulige kampagner om diskrimination og gjort meget for at få de unge til at anmelde episoderne, men vi kan se i vores statistikker, at diskrimination stortrives i nattelivet, så dialog med nattelivets aktører og kampagner om anmeldelse gør ikke en tilstrækkelig forskel«, siger Anna Mee Allerslev.

Der er derfor brug for nye tiltag, mener hun.

»Mange af de ting, de borgerlige foreslår, har vi allerede afprøvet, men det har ikke fået diskoteksejerne til at ændre adfærd. Vi er nødt til at gøre noget mere som by for at få ejerne til at tage diskrimination alvorligt«, siger Anna Mee Allerslev.

FRA ARKIVET 10.000 kroner for to afvisninger i nattelivet

Mandag den 22. februar skal beskæftigelses- og integrationsudvalget diskutere forslagene nærmere og stemme på ny. Da midlerne til bekæmpelse af diskrimination er bundet op på en bred budgetaftale mellem venstrefløjen og højrefløjen i udvalget, skal de nå til enighed om en fælles handleplan.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce