Annonce
Annonce
Danmark

Mand har været sigtet i over 400 dage for påstået chikane mod lesbisk par i Mariager

DR-dokumentar sår tvivl om opsigtsvækkende chikanesag.

Teaser: Løgn eller chikane i Mariager. Kilde: DR1

En mand fra Mariager har i over 400 dage været sigtet for at stå bag hærværk begået mod et hus, hvor et lesbisk par boede med deres børn i efteråret 2014.

Sagen kort

  • I efteråret 2014 skrev både lokale og landsdækkende medier om chikane af homoseksuelle i Mariager, og sagen blev omdrejningspunkt for en stor debat om hadforbrydelser.
  • En lesbisk kvinde fortalte, at hendes familie havde fået smidt affald og hundelort ind i deres have. Kvinden så efter eget udsagn en gerningsmand i parrets have om natten, og på den baggrund udpegede hun ham efterfølgende hos politiet.
  • Manden blev sigtet for hærværk, og politiets efterforskning af sagen er endnu ikke afsluttet. Den sigtede har hele tiden afvist at have med hærværk eller chikane at gøre.

»Og jeg er stadig fuldstændig uvidende om, hvorfor jer er sigtet i den her sag«, siger Carsten Anhøj, der søndag stod frem på Danmarks Radio og fortalte sin version af sagen, der har fået stor mediebevågenhed.

Hærværket, som han fortsat er sigtet for, skal ifølge politiet have bestået i, at der er kastet poser med hundelort mod det lesbiske pars hus og smidt skrald i deres have. Derudover skulle Carsten Anhøj have overrasket parret en nat i deres have.

Men i en dokumentar, som bliver sendt i aften, sår DR tvivl om baggrunden for sigtelsen mod Carsten Anhøj, og om hvorvidt chikanen mod det lesbiske par overhovedet har fundet sted.

LÆS OGSÅDokumentar sår tvivl om lesbisk chikanesag i Mariager

Medierne begyndte at interessere sig for sagen, da Tulle Krøyer, den ene kvinde i det lesbiske forhold, stod frem i offentligheden og fortalte, at hun og hendes partner blev chikaneret i Mariager, hvor de dengang boede. Det vakte stor opsigt, og der blev efterfølgende arrangeret et mangfoldighedsoptog, hvor hundredvis af lokale, politikere og kendisser mødte op og bakkede op om familien.

Ekstremt lang tid

Fra mistænkt til dømt

Man er mistænkt, når man er genstand for politiets efterforskning. Det får man ikke nødvendigvis at vide.

Hvis man er sigtet, oplyses man om den kriminelle handling, som politiet mener, man har begået. Man afhøres af politiet, men har ikke pligt til at udtale sig, og man har krav på en advokat.

Man er tiltalt, når anklagemyndigheden har vurderet sagens beviser og vurderet, at der skal rejses tiltale ved byretten.

Man er domsfældt, når man som tiltalt er fundet skyldig ved domstolen.

Kilde: Danmarks Domstole

Over for Danmarks Radio undrer flere eksperter sig både over baggrunden for, at Carsten Anhøj i 2014 blev sigtet, og over at sagen stadig ikke er afsluttet.

Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universitet, vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger:

»Der må være en forventning om, at politiet kan afslutte sagen forholdsvis hurtigt, hvis sagen overhovedet kan opklares. Og 400 dage lyder som ekstremt lang tid«.

LÆS OGSÅForsvarsadvokat: Medierne har dækket chikanesag uden kritisk sans

Desuden er der ifølge DR indikationer på, at Tulle Krøyer vidste, hvem Carsten Arnhøj var, inden hun ved en fotoidentifikation udpegede ham over for politiet. Det fremgår af en mail og en beskedudveksling på Facebook, som DR fremlægger i dokumentaren. Hvis det er tilfældet, er selve udpegningen værdiløs, vurderer juraprofessor Eva Smith.

Ikke en almindelig sag

Nordjyllands Politi forklarer over for DR, at sagsbehandlingen har været lang, fordi politiet også skal undersøge, om der ligger en hadforbrydelse bag hærværket.

»Det er ikke en helt almindelig hærværkssag, for det er en sag, der har politiske og religiøse undertoner, og det betyder, at den bliver efterforsket helt anderledes end en almindelig hærværkssag, siger Anne Marie Svendsen, chefanklager Nordjyllands Politi.

Er der nogen afklaring på vej i sagen?

»Ja, det skulle der gerne være. Men det har også taget noget tid at få fat i sagens parter og få efterprøvet de løbende oplysninger, der er kommet, så det har også været med til at trække sagen ud«.

Dokumentaren 'Løgn eller chikane' bliver sendt på DR1 mandag klokken 20.45.

Redaktionen anbefaler

Aktivister vil pakke jysk by ind i regnbueflag

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce