Annonce
Annonce
Danmark

»Jeg ville blive rastløs, hvis ikke jeg lavede noget, imens jeg spiste«

De unge mellem 18 og 24 er dem, der bruger mindst tid på at spise. For tre studerende handler det mere om, hvad der er på tallerkenen, end om måltidssituationen - med mindre, de spiser sammen med andre.

Annonce

Der er stillet rugbrød og pålæg og grøntsager frem i klasselokalet på uddannelsen i Ernæring og Sundhed på Professionshøjskolen Metropol. Eleverne henter på skift tallerkener med brød og grøntsager og sætter sig tilbage til bordene, hvor de fortsætter dagens gruppearbejde.

De studerende her ved om nogen, at det potentielt kan have en dårlig ernæringsmæssig virkning at spise foran computer- eller tv-skærm.

Alligevel fortæller de tre studerende Oline Hijji, 25, Liane Bjerregaard Pedersen, 29, og Tobias Arum, 24, at de ofte spiser foran computeren – når de vel at mærke er alene.

LÆS OGSÅ Danskerne bruger kun tid på to måltider

»Hvis jeg er alene, vil jeg typisk sidde foran computeren. Jeg ville blive rastløs, hvis ikke jeg lavede noget, imens jeg spiste«, siger Tobias Arum. Han bakkes op af Oline Hijji:

»Det handler meget om vaner. Vi er jo vant til mange elektroniske forstyrrelser«, siger Oline Hijji.

De, der bruger mindst tid om dagen på at spise, er de unge voksne mellem 18 og 24. De bruger kun lidt over en time om dagen på at spise deres i gennemsnit 1,7 måltider om dagen. Det viser en analyse fra Rockwoolfonden, der har målt danskernes tidsforbrug.

Undersøgelsen viser, at danskerne indtager en stor del af deres kost, mens de laver noget andet.

Danskerne spiser ifølge undersøgelsen i gennemsnit kun godt to måltider på en dag - forstået som måltider, hvor det at spise er hovedaktiviteten.

Kvalitet på tallerkenen

Det kan de studerende på Metropol godt genkende. Når de spiser alene i hverdagen, er det så godt som altid i forbindelse med computer eller tv. De tjekker mails, holder styr på hjemmearbejdet eller ser serier imens.

fokus.  Oline Hijji er mere koncetreret om, hvad hun spiser, end hvordan. Foto: Jacob Erhbahn.

»Vi har lært på studiet, at man kan risikere at spise op til 40 procent mere, når man spiser foran fjernsynet. Men alligevel kan jeg godt finde på at se serier, mens jeg spiser«, siger Oline Hijji.

Ifølge hende er det dog ikke ensbetydende med, at indholdet i maden ikke prioriteres, selvom man spiser den, mens man laver noget andet.

»Jeg er mere koncetreret om, hvad jeg spiser, end hvordan«, siger Oline, der bakkes op af Liane Bjerregaard Pedersen. Hun mener også, at det er vigtigere, hvad der er på tallerkenen, end hvordan, maden spises.

LÆS OGSÅ Børn spiser ofte alene

vigtigt.  Bæredygtighed og gode råvarer er vigtigt for Liane Bjerregaard Pedersen. Foto: Jacob Erhbahn.

»Måltidet er helligt for mig på den måde, at alt på tallerkenen skal være bæredygtigt og lavet af ordentlige råvarer. Men det betyder ikke, at jeg gider sidde og kigge ned på min tallerken mens jeg spiser«, siger Liane Bjerregaard Pedersen.

Tobias Arum er enig:

»Råvarene er hellige. Men selve spisesituationen lægger jeg egentlig ikke så meget vægt på«.

Det sociale måltid er helligt

De unge er dog enige om, at måltider, man spiser sammen med andre, skal prioriteres helt anderledes end maden, man spiser alene. Her er det kutyme, at man ikke lader sig distrahere, mens man spiser.

»Når man spiser sammen med andre, er måltidet en opbremsning i hverdagen, hvor man får pulsen ned«, siger Tobias Arum.

LÆS OGSÅ Måltider: »Jeg elsker at spise i sofaen«

Og de unge er enige om, at telefoner og andre distraktioner ikke er velkomne under et socialt måltid. Ifølge Oline Hijji er der »ikke noget, der hedder mobiltelefon«, når man spiser med familie og venner. Det er der enighed om hele vejen rundt.

»Når man spiser med andre mennesker, spiser man. Så sidder man ikke med computer eller telefon«, siger Liane Bjerregaard Pedersen.

»Et måltid med ro omkring er virkelig vigtigt, når man er sammen med andre. Men når jeg er alene, kan jeg ikke se noget galt i at tjekke mails. Min bedstefar læste også avis, mens han spiste«, siger Liane Bjerregaard Pedersen.

Redaktionen anbefaler

Danskerne bruger kun tid på to måltider om dagen

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce