Annonce
Annonce
Danmark

Asylægtepar på flugt: Vi bliver i skjul

Asylægtepar på 17 og 26 år, som nægter at lade sig adskille, skal næppe forvente hjælp fra Folketinget. Til gengæld vil en dansk familie give en håndsrækning.

Det syriske ægtepar, 17-årige Rimaz Alkayal og 26-årige Alnour Alwan, der siden torsdag er gået under jorden i et forsøg på at undgå adskillelse, agter stadig ikke at dukke op til overfladen og vende tilbage til deres asylcenter.

»Vi er trætte og forvirrede. Men vi vender ikke tilbage. Vi vil ikke væk fra hinanden«, siger Alnour Alwan.

Hvis ikke de returnerer til asylcenteret i Fredericia inden tre hverdage, vil de blive booket ud af centersystemet, den økonomiske ydelse vil blive frataget dem, og deres asylsag vil blive stillet i bero.

Det er ikke et tvangsægteskab

Man bør vurdere hver enkelt sag og tage hensyn til, hvad der er det rigtige.

Louise Holck

Ægteparret må, ifølge en instruks fra udlændingeminister Inger Støjberg (V), ikke bo sammen, fordi Rimaz Alkayal er under 18 år.

Parret afviste i et interview med Politiken søndag, at der er tale om et tvangsægteskab.

LÆS ARTIKEL »Vi nægter at blive skilt. Det er vores beslutning. Punktum«

De forklarede, at deres forhold er opstået via Facebook, at ægteskabet er indgået i Tyrkiet før flugten til Danmark, at det er frivilligt, kærlighedsbaseret og accepteret af begges familier.

Den 17-årige er gravid i femte måned.

Parret har ikke overtrådt nogen lov ved at rømme fra asylcenteret. Men bliver de antruffet af politiet, må de efter alt at dømme enten vælge at genoptage asylsagen eller forlade landet.

En hjælpende hånd

Imidlertid har en dansk familie nu tilbudt ægteparret hjælp til at finde og betale en retshjælp, som kan se på parrets muligheder.

Ifølge advokat Jimmy Vitenson fra firmaet ImLaw gør parret ikke noget ulovligt ved at blive væk fra asylcenteret, men deres muligheder er begrænsede.

»Det er en politisk beslutning, at de skal leve adskilt. Men havde de fået asyl, så var der jo ikke nogen, der kunne sige noget om deres forhold. Jeg mener, at man må kunne argumentere for en dispensation i deres tilfælde«, siger han.

Sund fornuft bør råde

Formanden for Foreningen af Udlændingeretsadvokater Jytte Lindgård mener, at myndighederne bør tage individuelle samtaler med de mindreårige i ægteskaberne for at afklare deres situation.

Sammen anbefaling kommer fra Institut for Menneskerettigheder.

»Hvis der er tale om personer under 15 år, kan det være rimeligt nok at skille dem ad«, siger vicedirektør Louise Holck.

Men man bør vurdere hvert enkelt tilfælde konkret, understreger hun.

»Sund fornuft tilsiger, at der kan være stor forskel på hvor moden, man er, og man bør vurdere hver enkelt sag og tage hensyn til, hvad der er det rigtige i det enkelte tilfælde«, siger hun.

En giftig vej

Det er dog næppe opbakning fra et flertal på Christiansborg.

Udlændingeminister Inger Støjberg vil ikke kommentere sagen, idet Socialdemokratiet har indkaldt hende til samråd om barnebrude og ægteskab med mindreårige i næste uge.

Samrådet skal først og frememst afklare indberetning af mindreårige brude på landets asylcentre, siger partiets indfødsretsordfører Mattias Tesfaye.

S vil ikke pille ved udlændingeministerens instruks.

Forskellige eksperter mener, at man bør se individuelt på ægteskaberne og derefter træffe en beslutning?

»Jeg ser ikke nogen grund til at ændre den nuværende lovgivning. Det, mener jeg ikke, er sundt. Det vil være en giftig vej at gå«, siger han.

Både Alternativet og Enhedslisten støtter muligheden for en individuel sagsbehandling.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce