Annonce
Annonce
Danmark

Stor læk af IS-dokumenter belaster dansk terrortiltalt

12 danskere er nævnt i læk af IS-dokumenter. 7 kan identificeres - herunder den tiltalte i den første danske retssag om tilslutning til Islamisk Stat.

Annonce

Hovedpersonen i den første retssag om en dansk hellig krigers tilslutning til Islamisk Stat er nævnt i et omfattende læk af fortrolige dokumenter fra den militante bevægelse.

Lækagen, som en IS-afhopper i sidste uge bibragte flere internationale medier, rummer 22.000 dokumenter med spørgeskemaer, som mindst 1.736 IS-krigere har udfyldt for at blive indrulleret i bevægelsen.

LÆS OGSÅ Britisk medie får navneliste på et stort antal IS-jihadister

Hidtil er to danske dæknavne blevet nævnt i forbindelse med lækagen, men i dokumenterne optræder mindst 12 danske krigere, hvoraf Politiken har kunnet bekræfte identiteten på 7. Blandt dem er den 23-årige tyrkiskdansker EC, der i december som den første i Danmark blev tiltalt efter den såkaldte terrorparagraf for at lade sig hverve af Islamisk Stat (IS) til at begå terrorhandlinger. Sagen kan koste den tiltalte statsborgerskabet og 6 års fængsel og desuden få principiel betydning for fremtidige retssager mod danske syrienskrigere.

Papirerne, som Politiken har fået adgang til gennem Süddeutsche Zeitung, rummer også detaljer om flere velkendte navne fra det militante islamistiske miljø i Danmark som den 28-årige danske OS med baggrund i Sierra Leone og to andre danskere med kurdisk og egyptisk baggrund. Alle tre formodes dræbt i Syrien.

De her dokumenter virker jo til at være ægte. Men herfra afhænger det af, om myndighederne kan dokumentere autenticiteten af dokumenterne

Magnus Ranstorp, forskningschef, Sveriges forsvarshøjskole

Lækagen har fra begyndelsen været omstridt. Ph.d.-stipendiat i militant islamisme ved The European University Institute i Italien Tore Hamming forklarer, at »sprogbrugen i dokumenterne er mistænkelig og adskiller sig fra andre officielle IS-dokumenter«.

Ikke desto viser Politikens gennemgang af de hemmeligstemplede IS-dokumenter, at de efterprøvede oplysninger er korrekte. Eksempelvis fremgår EC’s korrekte fødselsdato, telefonnumre og navne på hans pårørende og præcise oplysninger om, at han er single, bor i Ishøj, har arbejdet som tjener og besidder en religiøs viden på niveauet »øvet«.

Ifølge dokumentet ankom EC til Islamisk Stats territorium 2. september 2013 som »kriger«, dog uden kamperfaring.

De nye oplysninger kan blive vigtige i den kommende retssag, vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard:

»Dommere skal bruge deres erfaring og sunde fornuft til at afgøre kvaliteten og vægten af et bestemt bevis. Retten vil så anlægge en helhedsvurdering, og i den forbindelse kan det sagtens tænkes, at oplysningerne i IS-dokumentet vil være egnet til at underbygge tiltalen, altså styrke anklagemyndighedens sag«.

Forskningschef ved den svenske forsvarshøjskole Magnus Ranstorp kalder de nye oplysninger for »meget centrale«.

»De her dokumenter virker jo til at være ægte. Men herfra afhænger det af, om myndighederne kan dokumentere autenticiteten af dokumenterne«, siger han.

LÆS OGSÅFra Avedøre til Aleppo: »Jeg føler mig forpligtet til at løbe risikoen«

Den 23-årige tiltalte rejste ifølge anklagemyndighedens til Syrien allerede i marts 2013 for efterfølgende at tilslutte sig den organisation, der senere skiftede navn til Islamisk Stat. Angiveligt var EC for anden gang på vej til Syrien, da han i marts 2015 blev anholdt.

Statsadvokat i København Lise-Lotte Nilas ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger i sagen, men har tidligere sagt til Politiken, at anklagemyndigheden »mener at kunne bevise, at tiltalte har ladet sig hverve til en terrororganisation«.

Det var justitsminister Søren Pind (V), der rejste tiltalen. Han vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger:

»Selv om jeg ikke kan sige noget om de specifikke efterforskningsspor, ved vi jo, at den mest faretruende trussel er den, der udspringer fra dem, der vender hjem fra krigen i Syrien. Det er vigtigt at statuere, at den form for adfærd ikke vil blive tolereret«.

Sagen mod EC ventes at starte til maj.

For abonnenter
Redaktionen anbefaler

»De er ligesom snavs. Og hvor er det, vi putter snavs hen? I skraldespanden! Deres endestation er helvede«

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce