Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Unge piger spiser for mange piller

Danske teenagere spiser for mange piller, viser ny undersøgelse. Piger og belastede unge er værst til at ty til pilleglasset.

JB
Gem til liste

Paracetamol. Pamol. Panodil.

Danske børn og unge spiser smertestillende piller som aldrig før.

En ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet viser, at ikke mindre end 58 procent af alle 15-årige piger bruger lægemidler mod hovedpine i løbet af en almindelig måned. 38 procent tager smertestillende medicin mod mavepine.

Flere piller, hvis man har det svært
Professor Bjørn Holstein, der har været med til at udarbejde undersøgelsen, mener, at de unges høje forbrug af hovedpinepiller har at gøre med andet og mere end smerter i mave, hoved og led.

»Vi har opdaget, at brugen af lægemidler er knyttet til meget mere end det at have ondt et sted. Hvis man har svære vilkår, bliver risikoen for at bruge lægemidler op til fire gange større«, fortæller Bjørn Holstein.

Pigerne spiser flest piller
Pigerne er værre end drengene til at tage hovedpinepiller, viser undersøgelsen. Og pigernes forbrug stiger kraftigt fra 11- til 15-års alderen, i takt med at teenageår og menstruation begynder.

»Den voldsomme stigning, der sker i forbruget af piller for pigerne, når de er mellem 11 og 15, skyldes både, at de tager piller mod menstruationssmerter, og at de bliver hurtigere modne end drengene. Den seksuelle modning og den tiltagende risikoadfærd blandt teenagere er en vigtig faktor i det her spørgsmål«, siger Bjørn Holstein, der også mener, at unge, der tidligt prøver kræfter med alkohol og cigaretter, er mere tilbøjelig til at tage hovedpinepiller.

Svære vilkår øger pilleforbruget
Det er ikke kun 11- til 15-årige piger, der er slemme til at ty til den smertestillende medicin. Også børn og unge, der bliver mobbet og har det svært i skolen eller derhjemme, rækker oftere ud efter pilleglasset end deres jævnaldrende kammerater.

Hvorfor er det så alarmerende, at børn og unge tager piller? Hovedpinepiller er vel ikke så farlige, hvis man tager to en gang imellem?

»Nej, overhovedet ikke. Men nogle af de her unge tager altså rigtig meget medicin, og det er bekymrende af tre grunde: For det første er det dårlig indlæring. I nogle familier bliver piller brugt som en hurtig problemløsningsadfærd, hvor man i stedet skulle tage en snak om problemet«.

»For det andet er de fredsommelige hovedpinepiller det mest anvendte middel, når unge vil forsøge at begå selvmord, og derfor skal de helst ikke ligge fremme i alt for store pakker«.

»For det tredje er en del bivirkninger ved hovedpinepiller, så som hovedpine og mave- og nyreskader. De er forholdsvis sjældne, men ikke desto mindre meget alvorlige«, siger Bjørn Holstein.

PIlleforbrug skal på dagsordenen
Bjørn Holstein mener, at børn og unges pilleforbrug skal på den sundhedspolitiske dagsorden. Sundhedsplejersker, læger, lærere og forældre skal være med til regulere brugen af piller, så den når et fornuftigt leje.

»Kommende læger og sygeplejersker skal lære mere om børn og unge og piller, skolerne skal være mere restriktive, når de udleverer medicin til eleverne, og forældrene skal lade være med at have store pakninger af hovedpinepiller stående fremme til fri afbenyttelse«, mener Bjørn Holstein.

Undersøgelsen af danske skolebørns medicinforbrug er del af den nationale rapport om Skolebørnsundersøgelsen 2006, som er udarbejdet af Forskergruppen om Børn og Unges Sundhed ved Københavns Universitet.

PolitikenPlus
 • Rem til kamera Håndlavet kamerarem i et stykke kraftigt læder. Remmen passer bedst til kameratypen kompakt, samt semi-SLR. Remmen er 12 mm. bred, 3,1 mm. tyk og er 92 cm. lang.

  Pluspris 249 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Giraf Ikke et ord om Marius. Ikke et ord. Eller ? jo, måske.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • DM i saft og juice Søndag den 7. september forvandles Politikens Hus for en enkelt dag til Danmarks største saftpresningskonkurrence, når Wilfa og Aarstiderne går sammen om at finde danmarksmesteren i saft.

  Pluspris 30 kr. Alm. pris 40 kr. Køb
 • Stol - både til inde og ude Den flettede Acapulco-serien er et godt eksempel på et frugtbart samarbejde med OK design´s mexicanske producent. PVC-snoren på stolen er fri for tungmetaller, ftalater og andre skadelige stoffer.

  Pluspris 1.349 kr. Alm. pris 1.590 kr. Køb
 • Efterårsjakke til hende Vendbar jakke til hende. En sporty nyfortolkning af den klassiske quiltede jakke, som passer godt i det omskiftelige danske efterårsvejr.

  Pluspris 765 kr. Alm. pris 899 kr. Køb