Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Danmarks miljøindsats dumper

Danmark er nummer 32 på et miljøindeks lavet af forskere på Yale - vi er langt fra nabolandene.

Gem til liste

Danskerne er omtrent lige så gode til at passe på miljøet, som Peru, El Salvador og Ecuador.

Det er status, hvis man ser på en ny rangordning af verdens lande lavet af forskere fra de amerikanske universiteter, Yale og Columbia.

»Når det gælder udledning af drivhusgasser, er I ikke så meget foregangsland, som danskerne måske selv tror, når de kigger ud ad vinduet og ser, hvordan folk sorterer affald og cykler til arbejde. Det skyldes især den måde, I bruger og producerer energi på«, siger Christine Kim, forsker ved Yale Center for Environmental Law and Policy.

Miljøindsatsen er målt på blandt andet udslip af drivhusgasser, beskyttelse af levesteder for dyr og planter, forurening og vandmiljø.

De andre skandinaviske lande ligger flot
Danmarks placering som nummer 32 er langt efter de lande, vi normalt sammenligner os med. Island indtager førstepladsen, mens Sverige, Norge og Finland er henholdsvis nummer 4, 5 og 12.

Dokumentation: Se listen her (eksternt link)

Det er især vores relativt høje forbrug af kul, olie og gas, der trækker ned. Danmark har verdens største andel af vindkraft i elproduktionen – godt 20 procent – men kul udgør stadig 50 procent. Og kul er den mest CO2-forurenende energikilde.

VK-regeringen vil på et tidspunkt droppe kul, olie og gas, men mener ikke, at det kan gøres i de første par årtier og har endnu ikke fortalt, hvornår det kan ske.

Eksperter vil stramme op
Både eksperter og miljøorganisationer mener, at Danmark kan skrue ambitionsniveauet op.

»Vi skal renovere vores boliger, satse på kollektiv trafik og mere vedvarende energi. De seneste år har CO{-2}-udslippet bare fået lov at vokse og vokse«, siger Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.

Ege hæfter sig også ved, at Danmark er forholdsvis dårlig til at beskytte levesteder for vilde dyr og planter.

»Vi har et alt for intensivt landbrug med stor udledning af pesticider og kvælstof fra husdyr. Det betyder, at naturen bliver domineret af få arter, for eksempel brændenælder, der kan tåle det høje kvælstofniveau«, siger han.

Forureningen fra landbruget har også ramt dyr som harer, agerhøns og viber.

LÆS OGSÅSeks meters sprøjtefrit reservat redder mange dyr

»Landbruget gør jo bare det, de får lov til at gøre. Vi har foreslået regeringen, at man opgiver landbrugsdrift flere steder. Men regeringens eget udspil er slet ikke vidtgående nok«, siger Christian Ege med henvisning til regeringens plan fra sidste år, ’Grøn vækst’.

Fiskeriet ligger helti bund
Det tredje store minus i Danmarks karakterbog står fiskeriet for.

Hvis man alene ser på det område, ligger Danmark nummer 121 på listen. Og det er især problematisk med vores brug af trawl – de store net, som slæbes langs bunden og dermed skraber både fisk og alt andet liv med sig.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), erkender, at det danske trawlfiskeri kan være et problem, men mener, at Danmarks placering på listen er »helt skæv«. Hun fremhæver, at det danske fiskeri af tobis og andre dyr nederst i fødekæden er »bæredygtigt og i fuld overensstemmelse med den biologiske rådgivning«:

»Yale bruger meget tilfældige indikatorer. Det bærer præg af at være lavet bag et skrivebord tusinder af kilometer væk«.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Troels Lund Poulsen (V) eller klima- og energiminister Lykke Friis (V).

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb