Marianne Jelved og de radikale kan nu også støtte andre end hende selv i at blive statsminister.
Foto: ANDERS BIRCH

Marianne Jelved og de radikale kan nu også støtte andre end hende selv i at blive statsminister.

Danmark

Jelveds bagland bakker op

Den radikale partileder får opbakning til at trække sit ultimative krav om at blive statsminister.

Danmark

De radikales leder, Marianne Jelved, er fortsat kandidat til statsministerposten.

Men på dagens møde i partiets hovedbestyrelse fik partilederen opbakning til sin bebudede opblødning af kravet om den fornemste politiske post.

Hidtil har den radikale leder stået stejlt på, at hun selv er hendes partis eneste mulige statsministerkandidat, men efter krav fra partiets bagland og den øvrige folketingsgruppe har Jelved måttet åbne op for andre muligheder.

Jelved: Mindre justering Selvom Jelved erkender, at kursskiftet kan virke forvirrende for vælgerne, mener hun ikke, at det er afgørende.

»Der er blot tale om en mindre justering, som er logisk«, siger hun til Ritzau.

»Der skal igen fokus på partiets politik fremfor personspørgsmål. Men jeg er stadig partiets statsministerkandidat«.

Manglede is i maven
Marianne Jelved har beklaget, at mange i partiet ikke havde »is nok i maven til at holde fast i det ultimative krav om statsministerposten«, men efter hovedbestyrelsesmødet står både hun, folketingsgruppen og hovedbestyrelsen sammen om den nye linje.

Ændringen af den politiske linje betyder, at de radikale nu kan bakke op om et andet parti, hvis det kan føre den radikale politik ud i livet, også selv om det ikke bliver med Jelved som statsminister.

»Dermed ikke sagt, at vi opgiver kravet om, at jeg skal være statsminister. Men hvis vi efter et valg kan blive enige med andre partier, der har en anden statsministerkandidat, som vil føre den samme politik, som de radikale, så kan vi forhandle«, siger hun.

Konservative afviser samarbejde
I Politiken lørdag siger Jelved, at et muligt »politisk nybrud« kan føre til et samarbejde mellem de radikale, socialdemokraterne og de konservative.

Men at de radikale har åbnet op for samarbejde, er ikke ensbetydende med, at de andre vil lege med.

Til Ritzau siger de konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, at Marianne Jelved lever i en fantasiverden, hvis hun forestiller sig, at indgå et regeringssamarbejde med de konservative.

»Den signalværdi, der ligger i, at det nu ikke længere er et ultimatum, at Marianne Jelved skal være statsministserkandidat i næste regering, er jo udtryk for en hel nødvendig taktisk tilbagetrækning fra de radikales sog ikke mindst fra Marianne Jelveds side«, siger Christmas-Møller.

»Tilbage står stadivæk, at de radikale er ekstremt isoleret politisk«, siger den konservative ordfører.

Ikke taktik

Marianne Jelved afviser, at det radikale kursskifte skulle være udtryk for taktisk politisk spil

»Beslutningen er et signal om, at vi ønsker en anden vej i dansk politik, og det signal skal ikke overskygges af persondiskussioner«, siger hun til Ritzau.

En nylig meningsmåling viste, at kun fire procent af vælgerne bakker op om Marianne Jelved som statsminister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce