Repræsentanter for Ungdomshuset var glade, da afgørelsen faldt på Københavns Rådhus. Det nye ungdomshus på Dortheavej i København er en realitet, men naboerne er nervøse.
Foto: DRESLING JENS

Repræsentanter for Ungdomshuset var glade, da afgørelsen faldt på Københavns Rådhus. Det nye ungdomshus på Dortheavej i København er en realitet, men naboerne er nervøse.

Danmark

Ungdomshuset: »Vi skal nok blive gode naboer«

Et nyt ungdomshus i København bliver en realitet, men mange af områdets beboere frygter deres kommende naboer. »Tag det roligt«, siger talsmand fra ungdomshuset.

Danmark

Selvom tilflytterne først rykker ind 1. juli, er der allerede kurrer på tråden i forholdet mellem Nordvestkvarterets nuværende beboere og brugerne af Københavns nye Ungdomshus.

Den længe ventede beslutning om et nyt Ungdomshus faldt ud som forudset: Det nye Ungdomshus skal ligge på Dortheavej 61, der i dag rummer bydelens kulturhus, men som nu også skal indeholde et nyt Ungdomshus.

Men en del af de kommende naboer til det nye Ungdomshus frygter, at tilflytterne vil opføre sig problematisk og skade kvarteret. Via demonstrationer og underskriftindsamlinger har de derfor givet udtryk for, at de frygter både larm, ballade og alvorlige uroligheder. Det har 5.500 skrevet under på, i dag fik politikerne på rådhuset hver deres bunke med underskrifter.

»De har et helt forkert billede af os« Men selvom frygten er opstået på grund af de ødelæggelser og uroligheder, der tidligere har været på Nørrebro og Christianshavn i forbindelse med det tidligere Ungdomshus, er den komplet ubegrundet, mener Viktoria, som er repræsentant for Ungdomshuset:

»Vi kan bidrage med en masse gode ting i området. Og der er faktisk rigtig mange naboer, der gerne vil have os derud«, siger hun.

Men 5.500 naboer har skrevet under på, at de ikke ønsker et ungdomshus i deres kvarter?

»Dem må vi jo bare overbevise. Vi opfører os ordentligt. Det billede, de mennesker har af os, kommer fra skræmmekampagner og ubehagelige scener i fjernsynet. Sådan er virkeligheden ikke«, siger Viktoria og tilføjer, at brugerne af det nye Ungdomshus gerne vil lave fælles arrangementer med deres nye naboer og invitere til dialog:

»Det kunne for eksempel være at lave en fælles middag med beboerne i området, hvilket vi jo også har gjort tidligere«, siger hun.

Naboer er nervøse
Men selvom Nordvestkvarterets tilflyttere inviterer til fællesspisning og dialog, er flere af områdets beboere stadig nervøse. Jakob Næsager, som er en af initiativtagerne til en gruppe mod Ungdomshuset på Dortheavej, siger:

»Det er fint, at de gerne vil i dialog, og det tager vi også imod, men vi har et problem med deres grafitti og tags (grafittimalernes små signaturer, red.). De har allerede været ude og sætte deres visitkort i form af graffiti, og det synes borgerne i Nordvestkvarteret altså ikke om«, siger han og fortsætter:

»Men jeg vil da godt indrømme, at det, jeg frygter mest, er, at hele kvarteret bliver smadret i forbindelse med en kommende EU-afstemning, som vi tidligere har set det på Nørrebro«.

En prøvetid på seks måneder

Forslaget om det nye ungdomshus er udformet af Socialdemokraterne, SF, de radikale og Enhedslisten. Det blev vedtaget med 38 stemmer for og 13 imod. Aftalen indebærer blandt andet en seks måneder lang prøvetid for ungdomshusets brugere. Overholder de ikke betingelserne, skal sagen igen tages op i Københavns Borgerrepræsentation.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce