Dræbt soldat kom fra Livgarden

Der var to soldater tilstede i den forsyningslastbil, som i dag blev ramt af en vejsidebombe. Den ene blev dræbt, mens chaufføren slap uskadt.

Danmark

Den danske soldat, der i dag er blevet dræbt i Afghanistan, kom fra Livgarden.

Af hensyn til de pårørende ønsker Hærens Operative Kommando ikke at komme med yderligere oplysninger om den dræbtes identitet på nuværende tidspunkt.

Den dræbte soldat befandt sig i en forsyningskolonne, der var på vej til de danske tropper i Patruljebasen Attal.

Denne base ligger i den forreste del af den såkaldte Green Zone, som udgør frontlinjen mod Taleban, fortæller oberst Henrik Sommer, der er chef for Operationsdivisionen.

Chauffør var uskadt »Umiddelbart vest for basen bliver køretøjet ramt af en improviseret sprængladning. Der er to mand i førerhuset. Chaufføren slipper godt fra det, men den anden dør kort efter ankomsten til felthospitalet i Camp Bastion«, siger han til politiken.dk.

Soldaternes lastbil blev ramt af en improviseret sprængning - en slags vejsidebombe. Det vides endnu ikke, hvilken type sprængning der var tale om, og hvordan den blev udløst.

Efter angrebet blev den danske soldat hurtigt evakueret til Patruljebase Attal. Derfra blev soldaten fløjet videre til Camp Bastion i helikopter. I helikopteren blev soldaten blandt andet ledsaget af en læge, der behandlede den hårdt sårede soldat.

Et sikret køretøj
Henrik Sommer fortæller, at den lastbil, som de to soldater befandt sig i, er et sikret køretøj. Det betyder blandt andet, at førerhuset er panseret. Men:

»Man kan ikke forstærke hverken lastbiler eller andre køretøjer, så de kan modstå miner eller bomber«, siger han.

En sikret lastbil kører aldrig forrest i en forsyningskonvoj, og selv om Hærens Operative Kommando endnu ikke har mange oplysninger om hændelse, er Henrik Sommer overbevist om, at lastbilen, der i dag blev ramt af en sprængning, befandt sig inde i kolonnen.

Ingen relation til kampe søndag
Søndag blev Patruljebasen Attal beskudt med håndvåben og mandbårne raketter. Britiske og afghanske hærstyrker besvarede ilden, og den fjendtlige beskydning blev indstillet. Henrik Sommer afviser, at dagens angreb mod den danske konvoj har en direkte relation til gårsdagens kampe.

»Angrebet i dag er uafhængigt af det. Konvojen var på vej med forsyninger til de danske styrker i Patruljebasen Attal«, siger han.

Den dræbte soldat tilhørte hold 6, som overtog ansvar for den danske indsats i Helmand for blot et par uger siden.

Det må ikke være forgæves

Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen er dybt berørt at tragedien.

»Jeg er overbevist om, at kammeraterne på hold 6 vil stå sammen og kæmpe videre. Det vigtige ansvar, som soldaten tog, skal ikke være forgæves«, siger forsvarschefen til Ritzau.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce