Affotografering af scene fra filmen ’Fitna’ fra hjemmesiden www.liveleak.com

Affotografering af scene fra filmen ’Fitna’ fra hjemmesiden www.liveleak.com

Danmark

Islamforsker: Islamfilm handler ikke om ytringsfrihed

Den islamkritiske film 'Fitna' foretager en klar sammenkobling af Koranen og ekstrem vold og er lavet for at provokere, mener forsker.

Danmark

Den hollandske politiker Geert Wilders' film 'Fitna', der havde premiere på nettet for et døgn siden, er bevidst provokerende.

Og i modsætning til Jyllands-Postens Muhammedtegninger handler den slet ikke om ytringsfrihed.

Det vurderer islamforsker Inge Liengaard fra Aarhus Universitet.

»I modsætning til Jyllands-Postens Muhammedtegninger så handler denne film ikke om ytringsfrihed. Det primære ærinde er et helt andet. Geert Wilders' film er lavet bevidst provokerende, og det virker, som om målet er at få en reaktion fra den muslimske verden. Og der skal også nok være nogen, der lader sig provokere af den«, siger hun.

Filmen kobler Koranen med vold

Ifølge Inge Liengaard, der selv har set filmen, efterlader filmen det klare indtryk, at Koranen opfordrer til vold.

»Filmen viser en række korancitater efterfulgt af nogle meget voldelige billeder og skaber dermed et billede af en åbenlys kobling mellem Koranen og vold. Filmen præciserer ikke, at de voldshandlinger, der bliver vist, har rod i en ekstremistisk fortolkning af islam«, siger hun.

Risikerer Holland nu at få en Muhammedkrise som den, Danmark oplevede for et par år siden?

»Det er svært at vurdere. På den ene side er det slet ikke utænkeligt, fordi der kan være nogle grupper, der bare sidder og venter på en anledning til at lave optøjer. Men mange er også blevet trætte af denne type provokationer og orker ikke mere«, vurderer Inge Liengaard.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce