Den globale opvarmning vil give danskerne flere heftige tordenskyller i fremtiden. Her er det Køge torsdag aften.
Foto: Michael Frimundt Petersen

Den globale opvarmning vil give danskerne flere heftige tordenskyller i fremtiden. Her er det Køge torsdag aften.

Danmark

Skybruddet var forsmag på fremtidens vejr

Den globale opvarmning vil betyde, at Danmark får flere episoder med den ekstreme regn, der ramte landet i aftes og nat.

Danmark

Vi kan lige så godt vænne os til monsunlignende regnskyl, opskudte kloakdæksler og vandfyldte tunneler. Heftige skybrud, som det i nat, bliver mere almindelige i fremtidens Danmark.

Det vurderer Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og andre eksperter på baggrund af prognoserne om den globale opvarmning fra FN's Klimapanel.

Mere ekstremregn om sommeren
Udledning af CO 2 og andre drivhusgasser fra fossile brændstoffer vil betyde stigende temperaturer over hele kloden.

Det vil ifølge de foreløbige beregninger få den samlede sommernedbør over Danmark til at falde med 15 procent. Til gengæld vil det regne voldsommere, når nedbøren afløser de længere perioder med varmt og tørt vejr.

Mest markant i august-september
»De heftige skybrud med monsunlignende regn vil blive 20-30 procent kraftigere. Og stigningen vil være mest markant netop i august og september«, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen, lektor på Danmarks Tekniske Universitet og specialkonsulent i Rambøll Management.

Arnbjerg-Nielsen er civilingeniør og blev ph.d. i ekstremregn i 1993.

Det var der dog ikke ret mange, der var interesseret i, før Greve Rådhus blev oversvømmet i 2002, og DMI kunne dokumentere, at risikoen for korte, heftige regnbyger var steget kraftigt siden slutningen af 1970'erne - nogle steder til det dobbelte.

Så fik Arnbjerg-Nielsen travlt.

Skinner frit svævende i luften
Siden er ekstremregnen blevet endnu mere ekstrem - med to danmarksrekorder i skybrud i august 2007. Den seneste ved Gråsten i Sønderjylland, der 20. august fik 153 mm regn på blot to en halv time.

For få år siden var 67 mm regn normalt for en august måned.

Skybruddet over Gråsten i fjor fik den normalt så fredelige Fiskbæk til at svulme op til flodstørrelse og underskylle en jernbanedæmning, så et DSB-tog kørte over skinner, der hang fritsvævende i luften.

Værst regn i Jylland
Så galt gik det ikke i aftes og i nat, men også denne gang blev det sydvestlige Danmark hårdest ramt. Hovedparten af de godt 100 vandskader, Falck har registreret, var herfra.

Askov i Sydjylland fik mest regn, mere end 55 mm.

I mandags var ekstremregnen dog endnu kraftigere end i nat. Flere steder faldt der 60-80 mm - Anholt druknede i 110 mm.

Vekslende sommervejr i weekenden
De næste dages vejrprognoser melder om det, de fleste stadig opfatter som normalt dansk sommervejr.

Vekslende skydække med enkelte byger, lidt sol og temperaturer på 17-21 grader. Vinden bliver let til frisk, stedvis op til hård fra sydvest og nordvest.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce