Danmark

Missing link fundet ved Stevns Klint

Et 65 millioner gammelt søpindsvin fundet ved Stevns Klint udnævnes til danekræ og en videnskabelig sensation.

Danmark

Resterne af et 65 millioner år gammelt søpindsvin fundet ved Stevns Klint har nu vist sig at være et sensationelt fund, der kaldes et 'missing link' af en ekspert.

Det var den ivrige fossiljæger Leif Rasmussen, der under en af sine hyppige fossiljagter stødte på dette ’missing link’, oplyser museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe.

Hidtil usete pigge Søpindsvinet er trods de mange millioner år i de østsjællandske kridtlag så velbevaret, at alle dyrets pigge stadig sad fast på skallen. Piggene er ellers som regel noget af det første, der falder af, når et søpindsvin dør og går i opløsning, oplyser Jesper Milàn.

»Man bruger formen på piggene til at kende de forskellige arter af søpindsvin fra hinanden, men piggene på dette søpindsvin lignede ikke noget, Leif havde set før«, fortæller Jesper Milàn i en beskrivelse af fundet.

»Meget stor videnskabelig værdi«
Derfor blev søpindsvinet indleveret på det nyåbnede Geomuseum Faxe, som efter at have set på det sendte det til undersøgelse på Statens Naturhistoriske Museum, der lod søpindsvineeksperten Søren Bo Andersen fra Århus Universitet undersøge stykket.

»Søpindsvinet viste sig at være den første kendte fossile mellemform af to velkendte typer af søpindsvin Tylocidaris baltica og Tylocidaris oedumi, og har derfor meget stor videnskabelig værdi«, fortæller Jesper Milàn videre om fundet.

Udnævnt til Danekræ

Derfor er søpindsvindet nu udnævnt til Danekræ, »og så er det jo ekstra aktuelt, at man finder et ’missing link’ netop i år, som er Darwin-år«, mener Jesper Milàn.

Kridtstykket med det fornemme fund vil blive udstillet på Geomuseum Faxe til og med efterårsferien, hvorefter det skal indgå i samlingen på Statens Naturhistoriske Museum.

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen og­ Kristian Madsen­ skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  Om aftenen deltog mange tusinde i den traditionelle koncert ved Lincoln Memorial efterfulgt af fyrværkeri. Imens brændte Trump-modstandere et andet sted en Make America Great Again-kasket af.

  USA er dybt splittet over landets nye præsident.

  Der ventes demonstrationer under fredagens indsættelse, som også ser ud til at blive ramt af regn. Ceremonien begynder klokken 17.30 dansk tid og bliver streamet live her på Politiken.dk

Annonce