Socialdemokraterne og SF på Københavns Rådhus, der har flertal i Borgerrepræsentation, er enige om, at integration skal starte i vuggestuen. Arkivfoto
Foto: CHRISTENSEN NIELS

Socialdemokraterne og SF på Københavns Rådhus, der har flertal i Borgerrepræsentation, er enige om, at integration skal starte i vuggestuen. Arkivfoto

Danmark

Så er det slut med frit valg af vuggestueplads

Et flertal på Københavns Rådhus vil fordele vugge-stuebørn efter etnicitet og lade det gå forud for forældres valg af institution.

Danmark

De københavnske forældre, som i dag går med nyfødte i barnevognen, får et tilbud, de får svært ved afslå.

Enten tager de mod den vuggestueplads, de får tilbudt. Eller også ryger de om bag i køen og må vente på en plads.

Målet er at sprede de tosprogede ligeligt på byens vuggestuer og børnehaver.

Integration i vuggestuenSocialdemokraterne og SF på Københavns Rådhus, der har flertal i Borgerrepræsentation, er enige om, at integration skal starte i vuggestuen.

Det vil ifølge partierne give en bedre fordeling af tosprogede, når vuggestuebørnene skal i børnehave og senere i skole.

Målet om integration skal gå forud for forældres ret til at vælge den institution, de ønsker for deres børn.

»Tildelingen af vuggestuer skal være styret efter målet om integration. Har vuggestuen brug for et barn for at få bedre fordeling, skal det gå forud for forældres ønsker. Hvis forældrene siger nej, må de vente lidt længere på en vuggestueplads«, siger SF’s børne- og ungdomsordfører Trine Schaltz.

SF fremlægger udspil
SF i København fremlægger i dag udspillet ’Forstærket social og etnisk integration i daginstitutioner og skoler’, hvor det foreslås, at den nye praksis skal starte som forsøg på Bispebjerg og Nørrebro.

Det skal ske inden for en radius af fire kilometer, og Trine Schaltz siger, at der ikke bliver tale om at køre børn i busser rundt i byen.

Børne- og ungeborgmester Anne Vang (S) er allerede i gang med undersøge, hvordan forslaget hurtigt kan gennemføres i hele København.

»Vi skal se at komme ud over stepperne med det her. For hvis vi sørger for en bedre fordeling af børn i vuggestuer og børnehaver, finder Oskars forældre ud af, at det er helt naturligt, at en tredjedel af børnehavekammeraterne har navne som Jasmin og Muhammed. Vi ser ofte, at børnehavegrupper ønsker at rykke sammen op i folkeskolen«, siger hun.

Anne Vang peger på, at vuggestuer og børnehaver er gode redskaber til integration, fordi der stort set ikke findes private institutioner. »Forældrene har ikke den mulighed, at de bare kan vælge en privat børnehave«, siger hun.

Venstre imod forslag

Cecilia Lonning er medlem af Borgerrepræsentationen for Venstre.

Hun lover kamp til stregen, selv om hun har et flertal mod sig.

»Det forslag er vi totalt imod. Hvis det frie valg fjernes, vil vi se flere private vuggestuer og børnehaver. Er det dét, venstrefløjen vil?«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce