Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)
Danmark

Skræmmende antal fede danskere bekymrer minister

Mere end halvdelen af danskerne er for fede, viser ny undersøgelse. NBertel Haarder er åben for gode idéer.

Danmark

»De nye tal på den kraftige udvikling i danskernes fedme viser en skræmmende udvikling, som vi skal tage dybt alvorligt«.

Det siger sundhedsminister Bertel Haarder (V).

Ifølge en stor undersøgelse fra Region Midtjylland er flertallet af danskerne nu overvægtige. 58 procent vejer nu for meget mod 49 procent for fire år siden. Tallene stiger for både moderat og svært overvægtige.

»Vi skal sætte bredt ind mod denne nye folkesygdom og trykke på alle knapper. Og det mener jeg også, vi gør, med for eksempel den nye fedtafgift, samtidig med, at afgifter på sukker, slik og chokolade får et ordentligt hak«, siger Bertel Haarder.

Grænsehandel lægger låg på afgifter

Læger og eksperter efterlyser blandt andet yderligere afgifter og differentieret moms på usund mad, mens SF sammen med Socialdemokraterne vil bruge 400 millioner kroner ekstra til forebyggelse.

»Vi skønner, vi har drejet afgifterne så meget, som grænsehandlen kan tåle. Og med hensyn til forslaget fra SF og S ligner det varmt luft, hvor det er uklart, hvad de mange millioner egentligt skal bruges til«, siger Haarder.

GUIDE

Ifølge ministeren er det her ikke en sag, der bare kan løses med en kæmpebevilling.

»Gid det var så vel. Vi må håbe, at en bred indsats over mange fronter kan vende den skræmmende udvikling. Og gode idéer er skam velkomne. Først og fremmest håber jeg, at de positive takter, vi har set i forhold til børn og unge, holder«, siger Haarder.

Undersøgelsen fra Region Midtjylland omfatter kun voksne. Den præsenteres fredag på en stor konference.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce