Bilfri. Søerne skal laves om til én stor park, hvor bilerne kører i en tunnel under jorden, hvis det står til københavnsk tegnestue.
Foto: JACOB EHRBAHN

Bilfri. Søerne skal laves om til én stor park, hvor bilerne kører i en tunnel under jorden, hvis det står til københavnsk tegnestue.

Danmark

Arkitekter vil grave bilerne ned under Søerne

Københavnsk tegnestue drømmer om at skabe en grøn oase midt i København.

Danmark

Søerne er et af Københavns åndehuller, så hvorfor ikke udnytte dem fuldt ud.

Ud fra den devise foreslår tegnestuen Christensen & Co. Arkitekter at grave en tunnel under Søerne i København og lave en stor, grøn lunge, hvor der i dag kører biler.

»Søerne har et kæmpe uudnyttet potentiale. I dag bliver de mest brugt som gennemgang. Der er kun få opholdsmuligheder og dem, der er, ligger på skyggesiden, mens den tunge trafik drøner forbi på solsiden«, siger arkitekt Jesper Kusk, der har været med til at udforme et visionsoplæg for Søerne.

Park på størrelse med 10 boldbaner Under overskriften 'Søernes Park' foreslår tegnestuen, at grave en tre kilometer lang tunnel under søerne.

Den skal efter planen forbindes med to andre tunneller, så trafikken kan blive ledt videre ud på indfaldsvejene mod motorvejen nord og syd for hovedstaden.

SE BILLEDER

Desuden skal der laves underjordiske parkeringsanlæg til mellem 3.000 og 5.000 biler, mens hele området over jorden skal omdannes til en grøn park på størrelse med 10 fodboldbaner.

Her skal der blandt andet være plads til koncerter, caféer, restauranter, løberuter, legepladser og andre aktiviteter for små og store københavnere.

»Man kunne virkelig frigive nogle gode kvadratmeter midt i byen til gavn for alle københavnere«, mener Jesper Kusk.

De kan det i Stockholm
Han henviser blandt andet til Stockholm, hvor man via en lang række tuneller har formået at flytte en stor del af trafikken ned under jorden.

Samtidig mener arkitekterne, at det vil være oplagt at koble hele projektet sammen med byggeriet af den kommende metrocityring og planerne om at lave en mere end 10 kilometer lang havnetunnel. Den skal gå øst om Københavns centrum og forbinde Nordhavn med Amagermotorvejen.

»Men det kan også være et mere lokalt projekt på dele af Søerne, som så kunne udbygges i etaper. Det er vigtigt, at det ikke bliver et spørgsmål om enten eller, når man taler om en havnetunnel og en tunnel under Sørene«, siger Jesper Kusk.

I den forbindelse peger arkitekterne desuden på, at det med en såkaldt cut- and cover-løsning på strækningen under Søerne - hvor man teknisk set graver et hul og lægger låg på - får en langt billigere tunnel, end hvis man borer den ud hele vejen.

Borgmesterparti er meget positivt

Foreløbig har arkitektfirmaet haft indledende drøftelser med ingeniørfirmaet Rambøll, ligesom flere lokale politikere er blevet præsenteret for visionsoplægget.

»Der er mange muligheder. Det er klart, at det stadig vil koste mange penge, og at der vil skulle laves masser af tekniske undersøgelser. Men hvis man vil gøre alvor af snakken om København som en grøn by, synes vi, at der her er en idé, man burde arbejde videre med«, siger Jesper Kusk.

Hos det største parti på Københavns Rådhus, Socialdemokraterne, er den nye ordfører på trafikområdet, Lars Weiss, begejstret for forslaget.

»Jeg er meget positiv. Den her løsning vil i højere grad end andre løsninger som eksempelvis en havnetunnel kunne løse de trafikale problemer, som københavnerne har og ikke bare den gennemkørende trafik. Dertil kommer, at man får en bonus i form af et fantastisk rekreativt område midt i byen«, siger Lars Weiss.

Han har dog svært ved at se, at der kan blive råd til både en 12 kilometer lang havnetunnel og en tunnel under Søerne.

»Vi må nok erkende, at vi ikke har råd til begge dele. Vi taler i begge tilfælde om store milliardinvesteringer. Men derfor er det også så godt, at vi med sådant et oplæg får mulighed for at diskutere de overordnede trafikale løsninger i København ud fra et mere visionært plan«, siger Lars Weiss.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce