Terrortruslen kommer fra islamister og separatister

Trods det højreekstremistiske terrorangreb i Norge udgør andre grupper en større trussel i Europa.

Danmark

Selv om fredagens grusomme terrorangreb i Norge blev udført af en højreekstremistisk nordmand, fastholder eksperter og det europæiske politisamarbejde Europol, at militante islamister fortsat udgør en langt større terrortrussel i Europa end højreekstremister.

»Mange spørger nu, om der har været for meget fokus på islamistisk terrorisme. Men vores klare melding er, at man ikke må undervurdere truslen fra islamistisk terrorisme, og at man stadig skal holde fokus på det miljø«, siger Europols talsmand, Søren Kragh Pedersen.

Mere fokus på det højreekstreme Europol vil i lyset af terrorangrebet i Norge sætte større fokus på truslen fra højreekstremister, fordi tragedien viser, at terrorangreb kan komme fra alle ekstreme miljøer. Men Søren Kragh Pedersen understreger samtidig, at det er meget usædvanligt, at højreekstremister udfører store terrorangreb.

Det højreekstremistiske miljø bekymrer også Europol, men normalt begår dét miljø kriminalitet som overfald og ildspåsættelser.

LÆS ANTROPOLOGS ESSAY OM NORGE

Terrorforsker Petter Nesser fra Forsvarets Forskningsinstitutt i Oslo mener heller ikke, at trusselsbilledet ændrer sig stort efter terrorangrebet mod Norge.

»At der er blevet gennemført et meget stort og brutalt angreb af en person fra højreekstremistiske miljø, ændrer jo ikke i sig selv på det generelle trusselsbillede. Det viser selvfølgelig, at man er nødt til at fokusere på alle typer trusler, men den høje trussel fra militante islamister forsvinder ikke«, siger Petter Nesser.

Den norske efterretningstjeneste PST er siden angrebet blevet kritiseret for at undervurdere truslen fra højreekstremister, men det afviser chefen for PST.

Terrorangreb fra seperatister

Europols årsrapporter over terrorangreb i Europa de seneste år viser også, at højreekstremister ikke har fyldt meget i trusselsbilledet på terrorområdet. I 2010 blev højreekstremister ikke noteret for et eneste terrorangreb i EU, mens venstreekstremister stod bag 45 angreb.

LÆS OGSÅ Langt de fleste terrorangreb i Europa blev udført af separatistbevægelser i især Spanien og Frankrig. Islamister stod blot bag 3 gennemførte terrorangreb i Europa i 2010, men 179 islamister blev anholdt for planlagte angreb rundt om i verden. Samtidig har islamistiske terrorangreb en anden karakter end separatistbevægelsernes, fordi islamisterne oftere går efter at dræbe mange mennesker.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce