Danmark

Patienter får 25 procent af lægens tid

Yngre læger bruger langt den største del af deres arbejdstid foran computeren eller på at vente, viser en stopursundersøgelse, som deres fagforening har foretaget.

Danmark

De yngre læger bruger kun 25 procent af deres daglige arbejdstid sammen med patienterne. Resten af arbejdstiden bruges foran computeren på at skrive journaler og dokumentere og bestille behandling, hvis ikke lægerne bruger den på ren ventetid.

Det viser en stopursundersøgelse, som fagforeningen Yngre Læger har foretaget. På 13 forskellige hospitalsafdelinger i Danmark har lægestuderende fulgt 24 yngre læger på vagt med et stopur, og resultatet dokumenterer, mener de yngre læger, at kravene om dokumentation og kontrol er gået over gevind.

'Uhyggeligt lavt' »Det kommer ikke som nogen overraskelse, at vi ikke bruger meget tid på patienterne, men det er overraskende, at det er så slemt, at vi kun bruger 25 procent af arbejdstiden. Det er uhyggeligt lavt«, siger Lisbeth Lintz, der er formand for Yngre Læger. »Patienterne vil vide, hvad de fejler, og hvordan de kan behandles, men den del af arbejdet nedtones, fordi vi skal sidde og vente foran en computer, skrive papirer, eller fordi vi venter på overhovedet at kunne komme til en computer«. Den største del af arbejdstiden – 55,7 procent – brugte de yngre læger på »indirekte patientrelaterede opgaver«, viser stopursundersøgelsen.

Det drejer sig om modtagelse og vurdering af henvisninger, bestilling og vurdering af undersøgelser og journalskrivning, som de yngre læger betragter som relevant og nødvendigt. Men det dækker også over krav om registreringer og kontrol, som efter lægernes opfattelse har taget overhånd.

Rammes af 'blankethelvede'
Lisbeth Lintz peger på, at tidligere kunne en sygeplejerske eller en lægesekretær bestille en patienttransport. I dag skal der af sparehensyn udfyldes en blanket med lægens underskrift.

»Der er efter vores mening tale om dokumentation for dokumentationens skyld«, siger hun og betegner det som et »blankethelvede«.

Undersøgelsen viser, at de yngre læger bruger næsten 8 procent af arbejdsdagen på bare at vente uden at kunne foretage sig noget andet. Vente på transport, blodprøvesvar, undersøgelsesrum, en patient eller på at kunne komme til en ledig computer.

Computerventetiden skyldes blandt andet, at yngre læger ikke som overlæger har eget kontor. De må derfor ofte vente på at få adgang til en computer. Andre gange venter de, fordi it-systemet går ned, eller der går for meget tid med at logge på og logge af.

Yngre Læger vil i dialog
Yngre Læger håber, at foreningen med undersøgelsen kan få en dialog med Danske Regioner, som driver sygehusene, om at få nedbragt bureaukratiet.

»Vi vil foreslå, at man nedsætter en task force, som tager ud på afdelingerne og ser på, om der er brug for alle blanketterne, og gennemgår arbejdsgangene«, siger Lisbeth Lintz.

Det arbejde er man allerede gået i gang med i Region Hovedstaden, siger regionsdirektør Helle Ulrichsen. Arbejdet blev sat i gang, da yngre læger og overlægernes forening sidste efterår rejste debatten i Politiken.

»Vi gik i dialog med lægerne, og det gjorde indtryk, når både yngre læger og overlæger sagde, at mange af registreringerne er o.k., men at der er for mange af dem. Mange gode ting kan også være for meget, så vi vil benytte lejligheden til at se, hvad vi kan gøre ved det«, siger Helle Ulrichsen.

Ønsker 50 procent til patienterne

Hun har i februar og begyndelsen af marts haft folk ude på afdelingerne for at gennemgå blanketarbejdet og arbejdsgangene og venter at få resultatet i løbet af de kommende uger. »Det er vigtigt, at vi har denne dialog, og lægerne har ret i, at vores it-redskaber ikke er gode nok. Vores klare mål er, at vi i løbet af i år får forbedret driften af it-systemerne«, siger Helle Ulrichsen. Lone Christiansen, der er konstitueret direktør i Danske Regioner, siger, at »hvis der er overflødige registreringer, skal man have det væk«. »Vi vil aldrig afvise at gå i dialog om det«, siger hun. Målet for de yngre læger er, at mindst 50 procent af arbejdstiden bliver brugt på patienterne.Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce