SAGSMAPPE. Tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) er en af de toppolitikere, hvis sagsmapper hos PET er destrueret. I dag lever han en pensionisttilværelse i Valby.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

SAGSMAPPE. Tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) er en af de toppolitikere, hvis sagsmapper hos PET er destrueret. I dag lever han en pensionisttilværelse i Valby.

Danmark

Historiker: PET-sletning gavner retssikkerheden

Ledende politikere som Anker Jørgensen er også borgere, pointerer PET-forsker.

Danmark

Når efterretningstjenesten har slettet sagsmapper over kendte politikere skyldes det hensynet til retssikkerheden.

Det vurderer historikeren Rasmus Mariager, der er medforfatter til bogen: »PET: Historien om Politiets Efterretningstjeneste fra den kolde krig til krigen mod terror«.

»Det er et ægte dilemma, samfundet må finde en løsning på«, siger han om den makulering af en række sagsmapper over fremtrædende toppolitikere - herunder flere tidligere statsministre - som PET har foretaget.

LÆS OGSÅ

»Det handler grundlæggende om retssikkerhed«, siger Rasmus Mariager til politiken.dk.

»Efterforskning, der foregår i det skjulte og uden demokratisk kontrol er problematisk, men nødvendigt. Det, man så vælger er, at man efter nogen tid sletter materiale, der ikke er relevant«, forklarer Mariager, der er tilknyttet Saxoinstituttet ved Københavns Universitet.

»Så siger historikerne, at det er træls. Det er rigtigt. Men der er stadig et hensyn over for de mennesker, det er gået ud over. Hvorfor ledende politikere? Fordi de er borgere som alle andre«, tilføjer han.

De har krav på, at oplysninger knyttet til deres personer slettes.

Historisk materiale

Rasmus Mariager understreger, at han forstår argumenterne for at bevare de gamle sagsmapper, der kan lægges i rigsarkivet, så forskerne i fremtiden kan få adgang til oplysninger fra for eksempel den kolde krigs beslutningsprocesser.

PET-Kommissionen nævnte i sin rapport om tjenestens arbejde, at man i midten af 1990'erne makulerede sagsmapperne fra en række kendte og ukendte politikere fra begge sider af det politiske spektrum.

LÆS MERE

Oplysningerne var indsamlet under den kolde krig.

»Det er blandt de mange, man skal finde de få. Det betyder, at der vil ligge oplysninger om en masse mennesker, som ikke har foretaget sig noget, der har bragt dem i strid med straffeloven. De har krav på, at oplysninger knyttet til deres personer slettes«, siger Rasmus Mariager.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce