KRITIK. Hvis plejefamilierne observerer at deres plejebarn har det svært, bliver de afvist af kommunen, nogle gange endda truet med at skulle give barnet fra sig.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

KRITIK. Hvis plejefamilierne observerer at deres plejebarn har det svært, bliver de afvist af kommunen, nogle gange endda truet med at skulle give barnet fra sig.

Danmark

Plejefamilier i opgør med kommuner om børns tarv

En facebookgruppe med 700 plejeforældre kritiserer kommunerne for at overhøre opråb om plejebørnenes problemer og for at true med fyringer.

Danmark

Opråb om plejebørnenes problemer overhøres.

Og bønner om hjælp bliver talt ned eller fører til trusler om fyring. Det er to af flere alvorlige kritikpunkter af samarbejdet med kommunerne fra en gruppe plejefamilier.

De har nedsat en arbejdsgruppe, efter at kritikken af deres kommunale arbejdsgivere i en lukket Facebookgruppe med 700 plejefamilier blev for kras.

LÆS OGSÅ »Jeg tænkte, at jeg selv bare var en skrap tante, og at jeg var besværlig, men kritikken blandt plejefamilierne er generel«, siger et medlem af arbejdsgruppen, Joan Schroeder, der selv har været plejemor til et barn i otte år. Kritikken går på, at forældrene ikke føler sig hørt af kommunen. Hvis plejefamilierne for eksempel observerer, at deres plejebarn har det svært, bliver de afvist af kommunen, nogle gange endda truet med fyring - altså at skulle give barnet fra sig.

Kan hverken klage eller anke
De oplever også, at selv om eksperter fastslår, at barnet har brug for støtte, afviser kommunen eksperternes anbefaling, hvis den betyder en merudgift for kommunen. Og som reglerne er, kan plejeforældre ikke klage eller anke en kommunal afgørelse, da de ikke er parter i barnets sag.

Plejeforældrene kan heller ikke få fuld indsigt i sagsakterne - og nogle plejeforældre oplever ligefrem, at nogle kommuner nægter dem at se barnets handleplan, som ellers rummer oplysninger om, hvorfor barnet er anbragt, og hvad målet er med anbringelsen.

Alt sammen forhold, der oprører plejeforældrene, som mener, at det i sidste ende går ud over børnene.»Jeg vil sige det sådan, at hvis man testede kommunernes forældreevne, så ville testen vise, at de ikke har kompetence til at løfte opgaven. Og det handler i høj grad også om, at kommunerne skal spare penge«, siger Joan Schroeder.

Kritikken af plejeforældrenes arbejdsvilkår kommer, efter at et enigt Folketing med ’Barnets reform’ for knap to år siden vedtog, at flere udsatte børn skal i familiepleje frem for på institution.

Jeg mener at der skal en kulturændring til i mange kommuner, så både børn og plejefamilier høres

Med reformen blev det også indskærpet, at plejefamilier har ret til at blive hørt, for eksempel hvis kommunen ikke længere vil lade barnet bo hos familien.

Men ’Barnets reform’ er ikke ført fuldt ud i alle kommuner, indvender Jens Vegge Bjørck, der som formand for Plejefamiliernes Landsorganisation genkender Facebookgruppens kritik.

Der skal en kulturændring til
»Der er mange fornuftige intentioner med ’Barnets reform’, men den er ikke implementeret i kommunerne, for her bliver børnene stadig ikke tilgodeset, og plejefamilierne bliver stadig ikke hørt. Jeg vil til enhver tid sige, at økonomien står over barnets tarv«, siger Jens Vegge Bjørck, som mener, at plejefamiliernes forhold er så dårlige, at han ikke kan anbefale nogen at påtage sig opgaven.

Hos Børns Vilkår understreger formand Peter Albæk, at der er meget stor forskel i de enkelte kommuner på, hvordan plejefamilieområdet fungerer, men når det er sagt, genkender han mange af de kritikpunkter, plejeforældrene rejser.»Kommunerne kunne bruge den viden, plejefamilierne har, meget mere systematisk. Og jeg mener, at der skal en kulturændring til i mange kommuner, så både børn og plejefamilier høres. Vi hører fra børn, som vi bisidder, at de undrer sig, når dem, der ved allermest om dem, nemlig deres plejeforældre, ikke bliver hørt, når der skal tages beslutninger i deres sag«, siger Peter Albæk.

Arbejdsgruppen bag Facebookgruppen mener, at de problemer, de beskriver, er meget udbredte. De har i løbet af ganske kort tid samlet cases fra knap 30 kommuner, hvor plejefamilier mener, at de kæmper med kommunen for at varetage plejebarnets tarv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uheldige enkeltsager

Efterfølgende har de skrevet et åbent brev til formanden for kommunernes børne- og kulturudvalg, Jane Findahl (SF), som kalder problemerne for »rigtig ærgerlige«. »Det gør indtryk på mig, men jeg mener ikke, at det billede, de tegner, er generelt. Og jeg anbefaler dem i mit svar, at de går i dialog med deres kommuner. For at den her opgave skal lykkes, skal der være dialog, og det oplever den ene side i de her tilfælde i hvert fald ikke, at der er«.

LÆS OGSÅ Jane Findahl mener, at plejefamilierne gør et godt og vigtigt stykke arbejde, og hun mener ikke, at plejeforældrene generelt bliver overhørt. »Der har været uheldige enkeltsager, og dem har vi også fået penslet ud. Men jeg tror ikke, der er brug for en kulturændring, og jeg regner med, at man spørger alle omkring barnet, der er vigtige, for det skal man«. Facebookgruppen har skrevet og bedt om foretræde for socialminister Karen Hækkerup (S).Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce