Smalhals. Automontør Kim Frank Nielsen mister snart dagpengeretten. Han har søgt over ti job om måneden i to år uden at komme til jobsamtale.
Foto: Simon Fals

Smalhals. Automontør Kim Frank Nielsen mister snart dagpengeretten. Han har søgt over ti job om måneden i to år uden at komme til jobsamtale.

Danmark

Kim står til at miste dagpengene: »Vi kan ikke blive boende«

Kim Frank Nielsen mister dagpengeretten efter nytår. Det vil barbere hans indtægt med 5.000 kroner om måneden.

Danmark

Tiden er ved at løbe ud for Kim Frank Nielsen.

Hvis han ikke har fundet sig et arbejde inden årets udgang, mister han retten til dagpenge.

Han har været ledig, siden han blev udlært automontør i 2010, og nu falder hammeren i en grad, så han kan blive tvunget til at flytte fra huset i Randers, hvor han har boet til leje sammen med sin kæreste og deres lille datter siden marts.

Svært at få det til at slå til
»Jeg står til at ryge ud af dagpengesystemet i uge 1, og så hedder det højt sandsynligt kontanthjælp. Og så skal vi flytte. Vi kan ikke blive boende her. Det er for dyrt, så vi er nødt til at finde en billigere bolig. Så skal vi ud og finde indskud til en ny lejebolig, og jeg kan ikke rigtig se, hvor de penge skal komme fra«, siger Kim Frank Nielsen.

VK-regeringen vedtog sammen med de radikale og Dansk Folkeparti at halvere dagpengeperiode fra fire til to år. Den nuværende S-R-SF-regering har udskudt stramningerne med et halvt år, men til nytår bliver det alvor for de tusindvis af danskere, der har været ledige i over to år.

LÆS OGSÅ Den 29-årige randrusianer Kim Frank Nielsen er heldig, i den forstand at han fortsat har ret til forsørgelse i form af kontanthjælp, da han ikke har formue eller friværdi at tære på.

Konkret betyder det, at Kim Frank Nielsen kommer til at gå fra omkring 11.500 kroner udbetalt i dagpenge til omkring 6.500 kroner udbetalt i kontanthjælp.

Kæresten får fast løn som pædagog, men det bliver alligevel svært at få pengene til at slå til med en husleje på 8.000 kroner inklusive vand og varme samt udgifter til institutionsplads, bil, hund, mad og afbetaling på forbrugslånet.

Ikke én samtale i to år
Men er det ikke bare vilkårene i en økonomisk krisesituation, at man må træffe barske valg som at finde ny, billigere bolig?

»Problemet er jo, at de har halveret en dagpengeperiode, som man har gået og betalt til længe gennem kontingent. Jeg er i forvejen ikke den, der har mest, så hvorfor skal der tages penge fra mig til at komme krisen til livs? Vi har allerede skåret meget ned. Vi går ikke ud og spiser længere, og i dag skal vi spare op over flere måneder for at reparere bilen. Hvorfor er det ikke dem med høje hyrer, der skal gå ned i levestandard? Politikerne for eksempel«, siger Kim Frank Nielsen.Flere politikere har fremhævet, at der for de ledige kan være et incitament til at søge job ved udsigten til at miste dagpengene. At det gør de ledige kreative, som den radikale gruppeformand, Marianne Jelved, sagde for et par uger siden. Den argumentation køber Kim Frank Nielsen ikke.

»Jeg har søgt minimum ti job per måned i to år uden at komme til så meget som én samtale. Jeg kan ikke se, hvordan det skal motivere folk at miste dagpengene. Man får ikke flere job af at ryge på kontanthjælp. Det skulle da lige være som nedriver af de huse, folk ikke har råd til at bo i«, siger Kim Frank Nielsen sarkastisk.

Jeg kan ikke se, hvordan det skal motivere folk at miste dagpengene.Papiruddelingsfabrik

For at hjælpe den gruppe ledige, der er i risiko for at miste dagpengeretten efter nytår, har regeringen taget initiativ til en såkaldt akutpakke med forskellige redskaber til at hjælpe folk i job.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De ledige får i disse dage tilsendt et brev med opfordring til at henvende sig til nyetablerede jobberedskaber i landets jobcentre. Jobberedskabet kan hjælpe den ledige med jobformidling og jobsøgningsstøtte. Desuden kan den ledige få ret til en personlig jobrådgiver. »Jeg har ikke modtaget noget brev endnu. Men hvis det bare handler om samtaler på jobcentret, giver jeg ikke meget for det. Jeg har ikke rigtig fået nogen rådgivning på jobcentret. Vi har bare snakket om de praktikker, jeg har været ude i, og det løntilskudsjob, jeg har været i. Det har været ren og skær pligt, at man har været der. Det har ikke virket, som om formålet var at få noget ud af det, andet end at opfylde reglerne. Det er nærmere bare en papiruddelingsfabrik«, siger Kim Frank Nielsen.

LÆS OGSÅ Akutpakken indebærer også muligheden for såkaldte opkvalificeringsjob, hvor den ledige ansættes på ordinære vilkår hos en arbejdsgiver, som så får tilskud til at uddanne og opkvalificere medarbejderen.

Kim Frank Nielsen vil gerne have et opkvalificeringsjob, men er ikke blevet tilbud det endnu. men han tror ikke meget på akutpakkens tilbud om virksomhedspraktik, job i løntilskud eller såkaldte jobrotationspladser, hvor den ledige bliver ansat som vikar i en virksomhed, mens en af virksomhedens medarbejdere er på uddannelse.

»Ofte får man ikke noget ud af det. Man er bare billig arbejdskraft – der venter ikke noget job til en bagefter«, siger Kim Frank Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce