Tyrkiet. En væsentlig forklaring på stigningen af dansktyrkiske udvandrere til Tyrkiet er, at flere 20-34-årige har bestemt sig for at prøve lykken i landet.
Foto: OSMAN ORSAL/AP/AP

Tyrkiet. En væsentlig forklaring på stigningen af dansktyrkiske udvandrere til Tyrkiet er, at flere 20-34-årige har bestemt sig for at prøve lykken i landet.

Danmark

Flere unge dansktyrkere udvandrer til Tyrkiet

Tyrkiets økonomiske vækst får flere til at prøve lykken i det store land mod syd.

Danmark

Flere hundrede dansktyrkere afmelder sig årligt det danske folkeregister og pakker kufferten for at flytte til Tyrkiet.

I 2012 rejste 506 personer af tyrkisk herkomst tilbage ifølge Danmarks Statistik.

Dermed fortsætter en tendens, som for alvor begyndte i 2011, da antallet af udvandrende dansktyrkere gik fra 325 i 2010 til 495 i 2011. De foreløbige tal fra første og andet kvartal af 2013 tyder på, at tendensen fortsætter i år.

LÆS OGSÅ

En væsentlig forklaring på stigningen er, at flere 20-34-årige har bestemt sig for at prøve lykken i Tyrkiet.

»De unge har i kraft af den voksende økonomi i Tyrkiet fundet flere og større muligheder for at bruge deres sproglige og kulturelle kompetencer i hjemlandet«, siger Jens Stensgaard Jakobsen, antropolog med speciale i unge dansktyrkere.

Tyrkiet som mulighedernes land

En af dem er den 28-årige folkeskolelærer Imran Erdogmus, der i 2011 flyttede fra Holbæk til Izmir, hvor hun underviser: »Det er dejligt at se udviklingen hernede med egne øjne. Jeg er stolt over, at det går så godt i Tyrkiet«, siger hun. Tyrkiet har de seneste ti år oplevet høje vækstrater, og for få måneder siden vurderede Dansk Industri, at Tyrkiet er det OECD-land, der har udsigt til størst økonomisk fremgang de kommende 20 år.


Ifølge Jens Stensgaard Jakobsen, der også er ansvarshavende redaktør på det tværkulturelle magasin Opinionen, er det især de veluddannede, der flytter. »I Danmark er der en høj arbejdsløshed blandt akademikere. Derfor ønsker flere unge dansktyrkere at tage del i de nye muligheder og tænker: ’Jeg taler tyrkisk, jeg har en god uddannelse, hvorfor skal jeg så være en del af det her ræs i Danmark?’«, siger han.

De unge har i kraft af den voksende økonomi i Tyrkiet fundet flere og større muligheder for at bruge deres sproglige og kulturelle kompetencer i hjemlandet

»De nye muligheder i Tyrkiet kan sagtens være med til at forklare, hvorfor både antallet og procentdelen af personer med tyrkisk herkomst, der rejser til Tyrkiet, er betydeligt højere end marokkanere, der tager til Marokko eller pakistanere til Pakistan«, siger Thomas Klintefelt, specialkonsulent hos Danmarks Statistik.

LÆS OGSÅ Antropolog Jens Stensgaard Jakobsen understreger da også, at de unge er mobile, og at mange formentlig ikke udelukker at vende tilbage til Danmark. Imran Erdogmus udelukker ingenting:»Der er ikke noget i Danmark, der tiltaler mig lige nu. Men døren er ikke lukket«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce