Hjælp. På Café Nora ved Mjølnerparken i København kan indvandrerkvinder på kontanthjælp blandt andet komme for at modtage danskundervisning.
Foto: JACOB EHRBAHN

Hjælp. På Café Nora ved Mjølnerparken i København kan indvandrerkvinder på kontanthjælp blandt andet komme for at modtage danskundervisning.

Danmark

Kun et fåtal af indvandrerkvinder har et job

Syv ud af ti kvinder med dansk oprindelse er i beskæftigelse, mens det kun gælder fire ud af ti indvandrerkvinder.

Danmark

Indvandrerkvinder og kvindelige efterkommere fra ikkevestlige lande kæmper med at finde ind på det danske arbejdsmarked.

45 procent af kvinderne med en ikkevestlig baggrund – 63.530 kvinder – er i beskæftigelse, mens hele 72 procent – 1.120.638 kvinder – af deres danske ’medsøstre’ er i beskæftigelse.

Det viser nye tal fra Social- og Integrationsministeriet. Særligt indvandrerkvinder mellem 50 og 59 år går hjemme.

LÆS OGSÅ I den aldersgruppe har 79 procent af kvinderne med dansk oprindelse et arbejde, mens det for indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande kun gælder for 39 procent. Ifølge Vibeke Jacobsen, seniorforsker ved SFI og ekspert i indvandrere på arbejdsmarkedet, er der en lang række forklaringer på, at indvandrerkvinder har svært ved at få et job. Indvandrerkvinderne mangler ifølge Vibeke Jacobsen uddannelse, sproglige kompetencer, og så har de ofte har et ringere kendskab til det danske arbejdsmarked.»Det er nogle alvorlige tal for indvandrerkvindernes beskæftigelse, vi ser. En vigtig forklaring er en mangel på kvalifikationer, noget andet er familiemæssige traditioner, og derudover havner en del indvandrerkvinder i for eksempel rengøringsjob. Her arbejder kvinderne ofte alene og misser dermed kontakten til kollegaer, der kan højne deres sproglige kompetencer og viden om arbejdsmarkedet«, siger Vibeke Jacobsen.

Hårdere ramt af finanskrisen
Tallene for beskæftigelsen viser, at det går den forkerte vej med indvandrerkvinders beskæftigelse efter finanskrisen.

I en tilsvarende opgørelse fra Social- og Integrationsministeriet opgjort 1. januar 2008 var 51 procent af indvandrerkvinderne i arbejde, mens tallet for kvinder med dansk oprindelse var 76,8.

Faldet i beskæftigelse er altså større for indvandrerkvinderne – de oplevede et fald på 6 procentpoint frem til 2012.

»Billedet vil ikke ændre sig med et snuptag. Det er en stejl proces, men med de unge kvinder, der er efterkommere af indvandrere, vil det helt sikkert gå bedre«, siger Vibeke Jacobsen.

Det kan ikke være et godt liv at sidde og kigge på Al-JazeeraSocial- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) vil nu forsøge at gøre en indsats for at rette op på det, hun kalder »skræmmende tal«.

LÆS MERE

»Vi har et stort problem, som vi ikke kan lukke øjnene over for. Fremadrettet skal vi satse på sprogundervisning, og vi skal styrke kontakten til familier, hvor manden forsørger kvinden. Vi skal bruge alle kanaler til at få alle integreret og til at blive en del af samfundet. Et godt liv i Danmark indebærer et socialt fællesskab«, siger Karen Hækkerup.

Hun understreger, at kvindernes internationale kampdag er en god anledning til at ihukomme, at samfundet har et stort ansvar for netop de indvandrerkvinder, der ikke kan finde beskæftigelse.

DF: Begræns indvandringen

Også Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, er skræmt over tallene: »Jeg er sikker på, at indvandrerkvinder gerne vil have et job og integreres. Men mange indvandrerkvinder kæmper med særligt to barrierer: sprog og kultur. Det kan ikke være et godt liv at sidde og kigge på Al-Jazeera. Og det går jo ikke bare ud over kvinderne, men i høj grad over børnene. Al kraft skal sættes ind på indvandrerkvinderne, det er her, ligestillingskampen står«, siger hun.

LÆS OGSÅ Dansk Folkeparti mener, at tallene sætter en tyk streg under partiets ønske om at begrænse indvandringen til Danmark. »Vi skal begrænse den ikkevestlige indvandring, for man kan selvfølgelig med møje og besvær få nogle af indvandrerkvinderne i beskæftigelse med starthjælp og kontanthjælpsloft. Men svaret er en begrænsning af adgangen. Vores velfærdssamfund er ikke gearet til en stor indvandring af folk med en anden kultur«, siger integrationsordfører Martin Henriksen.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce