Udsatte. Det tyder på, at der foregår en aktiv smittespredning blandt udsatte og en stigning i forekomsten af tuberkulose
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Udsatte. Det tyder på, at der foregår en aktiv smittespredning blandt udsatte og en stigning i forekomsten af tuberkulose

Danmark

Udsatte rammes hårdt af tuberkulose

For hver 100 udsatte har 2-3 personer tuberkulose i udbrud, viser studie.

Danmark

Der er ikke styr på tuberkulose i Danmark.

Den potentielt smitsomme og dødelige infektionssygdom er lige nu mere udbredt blandt hjemløse og andre udsatte her i landet, end den er i befolkningerne i tuberkuloseramte lande som Zambia, Nigeria, Bangladesh og Congo.

Og så er den langt højere end for sammenlignelige grupper i vores nærmeste nabolande.

Det viser en stor spytundersøgelse blandt 1.163 udsatte borgere i København, som offentliggøres om et par måneder af Gentofte Hospital.

For hver hundrede undersøgte havde mellem to og tre såkaldt aktiv tuberkulose, der betegner en fremskreden og alvorlig fase af sygdommen.

En del af befolkningen truet Overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut Troels Lillebæk, der diagnosticerer, overvåger og forsker i tuberkulose, kalder tallet »særdeles opsigtsvækkende«:

»Det er et overraskende højt tal. Der findes ikke generelle nationale tuberkuloseincidenser andre steder i verden, der er lige så høje, og du skal eksempelvis til minearbejdere i Sydafrika for at finde tilsvarende tuberkuloseramte subgrupper«, siger han.

Tuberkulose har været på fremmarch i Skandinavien de senere år. Alene i Danmark blev 407 tilfælde registreret sidste år mod 329 i 2009.

Prøverne hos de undersøgte – primært hjemløse – er taget på varmestuer, herberger og steder i bybilledet, hvor udsatte borgere holder til, og de omfatter både danskere, grønlændere og udlændinge.

»Vi fandt en højere andel, end vi havde regnet med. Det tyder på, at der foregår en aktiv smittespredning blandt udsatte og en stigning i forekomsten af tuberkulose«, siger overlæge ved lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital Niels Seersholm, der har ledet undersøgelsen.

Dog, understreger han, smitter de udsatte oftest hinanden, så resultaterne skal ikke ses som en trussel for resten af befolkningen.

Der foregår en aktiv smittespredning blandt udsatte

Landets eneste opsøgende tuberkulosesygeplejerske, Nete Wrona Olsen fra Gentofte Hospital, har indsamlet prøverne ved at bede de undersøgte om at hoste op i en kop.

Og metoden bør bredes ud til resten af landet: »Laver du den samme type undersøgelse i Aarhus eller Aalborg, vil du formentlig også blive overrasket over forekomsten. Smitten er ikke kun i København«.

Behov for øget fokus
De seneste dage har Politiken beskrevet, hvordan nytilkomne asylansøgere, kvoteflygtninge og familiesammenførte udlændinge ofte ikke bliver screenet af systemet, der efterfølgende også har svært ved at opspore og behandle eventuelle udbrud af tuberkulose.

Troels Lillebæk fra Statens Serum Institut mener også, at der er brug for »en øget indsats omkring screening af nytilkomne«. Men undersøgelsen kan også bruges til at anvise andre vigtige indsatsområder, mener han.»Man skal lave effektive miljøundersøgelser, hvor man for hvert registreret tuberkulosetilfælde leder efter smittekilde og andre smittede. Noget kan tyde på, at der er behov for øget fokus, når smitten er blevet så relativt udbredt, som den er. Vi har også brug for en aktivt opsøgende indsats i de miljøer, hvor man ved, der er en høj forekomst af tuberkulose, eksempelvis blandt socialt udsatte i hele landet«.

Rullende behandling

Region Hovedstaden har bevilget 3 millioner kroner frem til 2015 til at forstærke netop det opsøgende arbejde. Blandt andet har regionen indkøbt en bus, der fra december skal køre rundt til socialt udsatte for at røntgenfotografere, informere og behandle tuberkulosetilfælde. Og undersøgelsen viser netop, at opsøgende arbejde er vejen frem, mener læge og ph.d. ved Københavns Universitet Zaza Kamper-Jørgensen, der har forsket i indvandreres sundhed: »Man fandt ikke blot flere, end hvis man screenede bredt, men man fandt dem også så tidligt i forløbet, at smitten til andre var begrænset«. Det var i aftes ikke muligt at træffe sundhedsminister Astrid Krag (SF) for en kommentar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce