KRIGERE. Unge danske statsborgere får kamperfaring fra krigen i Syrien. Det skaber frygt for, at de kan udgøre en sikkerhedsrisiko over for befolkningen, når de vender hjem.
Foto: Uncredited/AP

KRIGERE. Unge danske statsborgere får kamperfaring fra krigen i Syrien. Det skaber frygt for, at de kan udgøre en sikkerhedsrisiko over for befolkningen, når de vender hjem.

Danmark

PET: Mindst syv danskere er dræbt under kampe i Syrien

Truslen fra de danske krigere i Syrien er det højeste prioritetsområde for PET lige nu.

Danmark

Siden sommeren 2012 er mindst 80 personer med bopæl i Danmark rejst til Syrien for at deltage i borgerkrigen, og mindst syv af de udrejste er blevet dræbt i kamp.

Knap halvdelen af de 80 personer menes aktuelt at befinde sig i Syrien, oplyser Politiets Efterretningstjeneste (PET) i forbindelse med en ny analyse om de danskere, som aktivt deltager i det væbnede oprør mod Syriens præsident, Bashar al-Assad.

PET har »et ganske klart billede af, hvem der udrejser, hvor de opholder sig, og hvad de foretager sig«, hedder det i rapporten med overskriften »Truslen mod Danmark fra personer, der er udrejst til Syrien«.

LÆS ARTIKEL

»Det betyder imidlertid ikke, at vi vil kunne fremlægge de nødvendige beviser i forbindelse med konkrete straffesager, men vi efterforsker målrettet mod et antal personer«, siger chefen for PET, Jakob Scharf.

Hverves fra islamistmiljøer og bander
Personerne kommer blandt andet fra islamistiske miljøer i storbyerne herhjemme og fra kriminelle eller banderelaterede miljøer.

En betydelig del af de udrejste menes at have sluttet sig til de mest yderliggående militante grupper i Syrien, som deler ideologi med al-Qaeda.

LÆS MERE

Og mange har fået kendskab til militære færdigheder, som kan anvendes i forbindelse med terrorangreb.

PET frygter angreb på Danmark og danske interesser

PET frygter, at disse personer kan udgøre en terrortrussel. Ikke blot mod Danmark, men også mod danske interesserer i udlandet.

»Udrejste fra Danmark, der vender tilbage til islamistiske miljøer i Danmark, udgør en særlig trussel, da de kan medvirke til en fortsat radikalisering og fastholdelse i miljøet«, siger Søren Jensen, chef for PET's Center for Terroranalyse.

Ifølge Jakob Scharf er truslen og de sikkerhedsmæssige risici, der knytter sig til de danske krigere i Syrien, det højeste prioritetsområde for efterretningstjenesten lige nu.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce