Badegæster. En storsmilende Morten Storm omgivet af tre mænd med kodenavnene Klang, Trailer og Olde fotograferet i Den Blå Lagune i Island under en såkaldt teambuildingtur i 2012. Privatfoto

Badegæster. En storsmilende Morten Storm omgivet af tre mænd med kodenavnene Klang, Trailer og Olde fotograferet i Den Blå Lagune i Island under en såkaldt teambuildingtur i 2012. Privatfoto

Agent Storm viser badebilleder af PET-medarbejdere på Facebook

Den tidligere PET-agent er vred over et angiveligt mislykket møde med tjenestens medarbejdere i marts, skriver han.

Danmark

Den 39-årige Morten Storm, som for få år siden blev verdensberømt som tidligere dobbeltagent for PET, CIA og engelske MI6, har erklæret krig mod den danske efterretningstjeneste.

Det sket med et foto og opdatering, som han i dag lagde ud på sin Facebookside. Her afslører han identiteten på de PET-agenter, som rekrutterede ham tilbage i 2010. Billedet viser en storsmilende Morten Storm omgivet af tre mænd med nøgen overkrop fotograferet i Den Blå Lagune i Island.

Fotoet har tidligere været bragt i bogen ’Storm - den danske agent i Al-Qaeda’, som udkom i 2012. Her var ansigterne dog sløret på de tre, der i bogen beskrives som PET-agenter, men Morten Storm lagde imidlertid billedet ud uden sløringer og angav samtidig både person- og kodenavne på de tre agenter.

Underliggende konflikt

Det er højst usædvanligt, at efterretningsagenter bliver eksponeret. Fortilfældene i Danmark kan tælles på én hånd, siger efterretningseksperter.

Han agerer tilsyneladende impulsivt og uforståeligt

Ifølge terrorforskeren Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm kan der ligge en konflikt mellem Morten Storm og PET bag offentliggørelsen.

»Han agerer tilsyneladende impulsivt og uforståeligt. Så vidt jeg forstår teksten, er der muligvis tale om en umiddelbar krise, som har forværret en underliggende konflikt«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Storm, men i en engelsksproget opdatering beskriver han, at han har mødtes med de tre mænd i marts i år angiveligt for at komme videre efter afsløringerne af samarbejdet.

»Men de brød deres løfter igen, og nu har jeg fået nok af statsløgnene«, skriver han.

Varsler nye afsløringer

Storm beskriver, at de tre agenter omgav sig med prostituerede, samt var korrupte og grådige. Han varsler nye afsløringer, som også kommer til at omfatte engelske agenter, der, som han formulerer det, har ødelagt hans familieliv.

Tidligere efterretningschef Hans Jørgen Bonnichsen betvivler dog sandsynligheden af, at et nyt møde mellem de fire mænd skulle have fundet sted. Dels på grund af den skandaløse afsløring af de tre medarbejdere, og fordi Storm ikke længere har værdi for PET.

»Jeg falder ned af stolen, hvis det mødet har fundet sted, for at sige det rent ud. Man ville aldrig nogensinde genoptage en forbindelse med en person som Morten Storm. Det betagter jeg som absolut usandsynligt«, siger han.

Efterretningseksperter påpeger, at de tre mænd muligvis ikke har opgivet deres rigtige navne og muligvis slet ikke er i tjeneste længere. Alene derfor er der umiddelbart ikke nogen risko ved offentliggørelsen, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen.

»Hvis der havde været nogen som helst fare, så var skaden sket for lang tid siden. Og her går jeg ud fra, at de er trukket ud af tjeneste for lang tid siden. Det ville være den professionelle beslutning«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kan være i konflikt med loven

Derimod kan Mortens Storms opdatering være i konflikt med loven, konstaterer professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

»I princippet kan offentliggørelsen af agenternes identitet meget vel være en krænkelse af den tavshedspligt, som påhviler Morten Storm i kraft af de hverv, som han åbenbart har udført for PET. Det kan måske også være en overtrædelse af bestemmelsen om strafbar videregivelse af oplysninger om private forhold, for en afsløring af identiteten på en hemmelig agent indebærer en væsentlig risiko for, at den pågældende udsættes for alvorlige ubehageligheder, om ikke andet så ved at gøre vedkommende mere eller mindre ubrugelig til lignende opgaver«.

Morten Storms påstande om tjenesteforseelser og lovovertrædelser kan også være ærekrænkende, mener Jørn Vestergaard.

»På en sådan måde, at han skal kunne føre sandhedsbevis for at være ansvarsfri. Men det er helt utænkeligt, at der rejses tiltale mod den slags whistleblowers, for PET er bestemt ikke interesseret i nogen offentlig granskning af sådanne forhold, med risiko for yderligere beskyldninger og roden op i interne forhold«.

PET vil ikke konkret kommentere Morten Storms opdateringer men skriver i en mail via sin pressemedarbejder:

»Af hensyn til PET’s operative arbejde hverken kan eller vil PET offentligt bekræfte, hvorvidt konkrete personer har været anvendt som kilder af PET, ligesom PET er afskåret fra offentligt at videregive oplysninger om konkrete kildeoperationer. Dette indebærer ligeledes, at PET i almindelighed heller ikke offentligt afkræfter urigtige oplysninger om konkrete kilder og kildeoperationer«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Tysk valg: Målinger og sæder

Annonce