Anke. En 15-årig pige blev torsdag varetægtsfængslet i isolation. Det er første gang i 7 år, at så ungt et barn isoleres, og nu anker hun kendelsen til landsretten.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Anke. En 15-årig pige blev torsdag varetægtsfængslet i isolation. Det er første gang i 7 år, at så ungt et barn isoleres, og nu anker hun kendelsen til landsretten.

Pigen fra Kundby kærer sin isolation til Østre Landsret

En 15-årig pige kærer til landsretten, mens kritikken af sagen øges.

Danmark

Landsretten skal nu tage stilling til, om en 15-årig pige fra Kundby skal isoleres som en del af sin varetægtsfængsling.

Pigen blev i torsdags varetægtsfængsling i 26 dage, hvoraf skal de 12 er i isolation i et arresthus for voksne. En kendelse, hun nu appellerer til landsretten. Det fortæller forsvarsadvokaten til Ritzau.

Pigen er sigtet i en mørklagt sag fra Kundby ved Holbæk, hvor hverken politiets efterforskning eller sigtelsen er offentligt kendt. Hun blev anholdt onsdag, efter at bombeeksperter fra Forsvaret og kriminalteknikere ransagede hendes bopæl i flere timer.

Det vides derfor ikke, hvorfor byretsdommeren fandt isolationsfængslingen nødvendig. Men det er meget usædvanligt at isolere mindreårige. Ifølge TV 2 er det 7 år siden, man sidst har isoleret en 15-årig. Og her var det i forbindelse med et mord.

Organisationer fordømmer isolation af 15-årig

Isoleringen af pigen fra Kundby møder skarp kritik fra flere organisationer. Amnesty og Institut for Menneskerettigheder har fordømt fængslingen, og nu melder også Dansk Institut mod Tortur, Dignity, sig blandt kritikerne.

»Isolation påfører varige mén på krop og sjæl, og især i forhold til børn er det en meget indgribende foranstaltning at gøre brug af. Derfor melder vi os i koret af menneskerettighedsorganisationer, der fordømmer det her«, siger seniorrådgiver og jurist i Dignity, Elna Søndergaard.

Retsplejeloven giver i særlige tilfælde, hvor »formålet ikke kan tilgodeses ved mindre indgribende foranstaltninger« lov til at isolere personer som en del af varetægtsfængslingen.

Andre lande har fundet alternativer til isolationsfængsel, og det skal også være et mål for Danmark.

En mulighed, som FN's torturkomite fordømte så sent som i november. Det er desuden i strid med FN's børnekonvention, der forbyder medlemsstaterne at placere personer under 18 i isolationsfængsel.

Isolationsfængsel er sjældent eneste alternativ

Ifølge flere menneskerettighedsorganisationer kan isolationsfængsel give angst, depression og psykoser. Derfor mener Dignity, at det er vigtigt at undersøge alternativer til den hårde strafform.

»Vi arbejder for, at man ændrer retsplejeloven. Andre lande har fundet alternativer til isolationsfængsel, og det skal også være et mål for Danmark. Derfor er det godt, at FN sender så klart et signal«, siger Elena Søndergaard.

Hun peger samtidig på, at antallet af varetægtsfængslinger i isolation er faldet markant de seneste år. Ifølge hende er det et stort skridt i den rigtige retning. Men Danmark isolerer fortsat og i høj grad de indsatte i forbindelse med strafafsoning.

Torsdag vil flere FN-lande eksaminere Danmark i, om vi overholder konventionerne. 87 lande har ind til videre meldt sig som talere i den såkaldte UPR-eksamination, der er en tilbagevendende begivenhed og finder sted i Geneve.

Muligheden for at isolere indsatte er et emne, der flere gange før er blevet diskuteret under disse eksaminationer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce