Sikkerhed. Hver uge er der arrangementer i København, som Københavns Politi er nødt til at dække med ekstra mandskab.
Foto: Fotograf: Jacob Ehrbahn

Sikkerhed. Hver uge er der arrangementer i København, som Københavns Politi er nødt til at dække med ekstra mandskab.

Danmark

Øget sikkerhed i København vil fortsætte længe

Et øget behov for beskyttelse er den nye virkelighed i hovedstaden. Det får Københavns Politi til at løsne kontrollen med færdsel.

Danmark

Sikkerhedssituationen i København har siden januar sidste år været drastisk ændret.

Siden angrebet i Paris på satiremagasinet Charlie Hebdo og med skudattentaterne ved Krudttønden og synagogen en måned senere, nåede trusselsniveauet i hovedstaden sit højeste i nyere tid.

I dag er sikkerhedsberedskabet blevet hverdag. Siden er bevogtningsopgaver ved grænseovergangene kommet til, og fra 1. april skal Københavns Politi selv overtage hovedparten af sikkerheds- og bevogtningsopgaverne i hovedstaden.

Det har tvunget ledelsen i landets mandskabsmæssigt største kreds ud i en større omprioritering af indsatsen.

Politiet vil gennemføre narkometer-tests i samme omfang som hidtil

»Sikkerhedsopgaverne er kommet for at blive. Vi skal stille op oftere og med flere folk. Sådan er trusselsbilledet, sådan har det været siden januar sidste år, og vi forventer ikke, at det ændrer sig i en overskuelig fremtid«, siger Københavns Politis direktør, Thorkild Fogde.

Sammen med chefpolitiinspektør Jørgen Skov gennemgår politidirektøren den nye situation fra sit kontor på Politigården.

LÆS ARTIKEL

Hver uge er der arrangementer i København, som Københavns Politi er nødt til at dække med ekstra mandskab.

»Sikkerhedsvurderingerne er anderledes nu end tidligere. Der kommer anbefalinger fra PET, og dem er vi nødt til at følge.

Motorcykelbetjentene skal fremover, fortæller de, ud over færdselskontrol udføre de såkaldte kørende tilsyn med mulige terrormål.

Task Force Pusherstreet, som er politiets særlige 70 mand store indsatsgruppe mod den illegale hashhandel i Pusher Street på Christiania, får flere og nye opgaver og skal indgå i de tryghedsskabende patruljer, samtidig med at de skal bekæmpe narkohandlen i den øvrige del af byen.

Det er stadig os, der sætter dagsordenen. Det bliver der ikke lavet om på

Formanden for Københavns Politiforening, Michael Bergman Møller, anerkender ledelsens omprioriteringer, men han advarer mod konsekvenserne. Motorcykelbetjentenes indsats mod færdselskriminelle vil blive mærkbart svækket, og Task Force Pusherstreets nye opgaver vil gøre det nemmere at være narkohandler i København, mener han.

Politidirektør Thorkild Fogde erkender, at omprioriteringerne får følger.

»Hvis man bruger sine færdselsfolk på sikkerhedsopgaver, får man mindre kontrol af færdslen«, siger han.

Når langt flere personer bliver slået ihjel i trafikken i forhold til terror, er det så ikke et uheldigt kompromis at slække på færdselsovervågningen?

»Jeg synes, det er forsvarligt, fordi vi har haft en god udvikling i færdselssikkerheden i flere år. Men hver gang vi prioriterer, skal vi selvfølgelig se efter, om det eksempelvis har en negativ indflydelse på færdslen. Det vil vi også gøre her«, siger han.

Ikke fuld effekt på bekæmpelse af hash

Task Force Pusherstreet har stået bag utallige anholdelser og beslaglæggelser af hash og våben samt den store anholdelsesaktion ’Operation Nordlys’ i foråret 2014, hvor op mod 100 personer blev anholdt og retsforfulgt.

Fremover skal enheden, når den har tid, køre på patrulje andre steder i byen, forklarer chefpolitiinspektør Jørgen Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi bruger den til at bekæmpe hashhandel over hele byen. Vi ved godt, at det ikke giver fuld effekt at bekæmpe hash i Pusher Street som deltidsbeskæftigelse, men enheden bliver ikke nedlagt, og vi skruer ikke ned for indsatsen på Christiania«, siger han.

Politiet vil gennemføre narkometer-tests i samme omfang som hidtil. Indsatsen i gaderne omkring Christiania vil være, som den plejer, men der er, siger politicheferne, udviklet nye strategier, som de ikke vil sige noget nærmere om, som i et vist omfang skal erstatte den mandskabskrævende indsats ved anholdelser i selve Pusher Street.

Hvad vil I gøre, hvis den ulovlige hashhandel vokser under omprioriteringen?

»Hvis noget begynder at stikke ud, vil vi omprioritere igen. Men vi vil også have is i maven og nøje se på, hvad det skyldes«, siger Jørgen Skov.

Thorkild Fogde understreger, at Københavns Politi ikke vil gå på kompromis med udviklingen i hashhandlen, som ifølge politiets estimat er svundet ind med en tredjedel.

»Det er stadig os, der sætter dagsordenen. Det bliver der ikke lavet om på«.

Omprioriteringerne i Københavns Politi er besluttet i overensstemmelse med Rigspolitiet. Justitsminister Søren Pind (V) har ikke ønsket at kommentere tiltagene.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce