Hjælp. Danskere, som er blevet tvangsgift eller sendt på en genopdagelsesrejse mod deres vilje, bør have mulighed for at få hjemtransporten betalt af staten. det mener regeringe, og også medlemmer af oppositionen er klar til at støtte forslaget.
Foto: Niels Housgaard (arkivfoto)

Hjælp. Danskere, som er blevet tvangsgift eller sendt på en genopdagelsesrejse mod deres vilje, bør have mulighed for at få hjemtransporten betalt af staten. det mener regeringe, og også medlemmer af oppositionen er klar til at støtte forslaget.

Danmark

Regeringen vil betale hjemrejse for tvangsgifte

Kvinder og mænd, som ufrivilligt bliver gift i udlandet eller sendt på genopdragelsesrejse, skal kunne få betalt deres transport hjem af staten.

Danmark

De danske ambassader skal have mulighed for at betale hjemtransporten for personer, som bliver tvangsgift eller sendt på genopdragelsesrejse mod deres vilje.

Sådan lyder et nyt forslag fra regeringen, som dermed lægger op til at bryde med udenrigstjenestens normale princip om, at borgerne selv må finansiere deres hjemrejse, hvis de er udsat for problemer i udlandet.

Venstres ordfører på området, Jan E. Jørgensen, kalder det »et nybrud« i forhold til de gældende regler.

»Det kan være personer, som er blevet udsat for et tvangsægteskab, eller unge, som er blevet sendt på genopdragelsesrejse, fordi deres forældre synes, de er ved at blive lidt for danske. Det er ofte unge, som ikke har et stærkt netværk herhjemme til at hjælpe dem, fordi hele slægten er indblandet i tvangsægteskabet«, siger Jan E. Jørgensen.

Flere skal smugles ud

I dag har de danske ambassader og konsulater ikke mandat til at betale hjemtransporten for voksne, som eksempelvis er blevet forlovet mod deres vilje, udsat for et tvangsægteskab eller er blevet efterladt i udlandet efter en æresrelateret konflikt.

Børn og unge under 18 år kan få betalt rejsen tilbage til Danmark af deres hjemkommune, men voksne må selv til lommerne. Derfor er forslaget rettet mod voksne, som ikke selv kan finansiere deres hjemrejse.

Det har hidtil været et stort problem at få hentet unge over 18 år hjem fra genopdragelsesrejser eller tvangsægteskaber. Flere har været afhængige af, at der blev lavet en privat indsamling for at få dem hjem, men det er langtfra alle, der har mulighed for det

»Der kunne også blive tale om mere indgribende hjælp til at få smuglet folk ud. Det kan være, at man er nødt til at flygte derfra, hvor man er. I de tilfælde vil man også kunne få hjælp fra ambassaden«, siger Jan E. Jørgensen.

:

I begyndelsen af året oplyste Udenrigsministeriet, at de danske myndigheder har kendskab til, at cirka 37 personer opholder sig ufrivilligt i blandt andet Afrika, Mellemøsten, Afghanistan og Pakistan. Fire af dem var sendt af sted for at blive tvangsgift, lød det fra Udenrigsministeriet.

Men det reelle tal er formentlig langt højere, vurderer Susanne W. Fabricius, der er projektleder i rådgivningscentret Etnisk Ung, der beskæftiger sig med æresrelaterede konflikter.

»Man ved ikke, hvor mange der bliver sendt ud til tvangsægteskab eller på genopdragelsesrejser. Jeg føler mig overbevist om, at der er flere rundt omkring end det tal, som Udenrigsministeriet anslår«, siger hun.

Betale for otte personer hvert år

Ifølge et dokument fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet forventer regeringen, at der vil blive behov for at betale hjemtransporten for op til otte mennesker hvert år. Derfor vil regeringen årligt afsætte 100.000 kroner til at betale for transporten i de kommende år. Penge, som integrationsminister Inger Støjberg vil finde på sit budget.

Projektlederen for Etnisk Ung, Susanne W. Fabricius, er ikke overbevist om, at beløbet er tilstrækkeligt, men hilser forslaget meget velkommen.

»Det har hidtil været et stort problem at få hentet unge over 18 år hjem fra genopdragelsesrejser eller tvangsægteskaber. Flere har været afhængige af, at der blev lavet en privat indsamling for at få dem hjem, men det er langtfra alle, der har mulighed for det«, siger hun.

Den tidligere S-R-SF-regering lancerede i juli 2012 en såkaldt national strategi, som skulle bekæmpe æresrelaterede konflikter. I den forbindelse afsatte regeringen og partierne bag satspuljemidlerne 24 millioner frem til 2016 til at bekæmpe æresrelaterede konflikter, tvangsægteskaber og social kontrol.

SE OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dengang kunne partierne dog ikke blive enige om at finde penge til at betale for ofrenes hjemtransport, da Dansk Folkeparti var imod. I dag er DF stadig kritisk over for ideen.

»Hvis en dansker bliver syg i udlandet, er det ikke sådan, at staten betaler for, at vedkommende kommer hjem. Det skal vedkommende selv forsikre sig imod. Så jeg synes, det er underligt, at man nu vil gøre en ekstra indsats for nogen, som måske har været udsat for noget æresrelateret pres«, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen.

Men meget tyder på, at regeringen i stedet vil kunne finde et flertal uden at skulle medregne det største parti i den borgerlige lejr. Både de konservative, Socialdemokraterne og SF er positive over for forslaget.

»Det lyder rigtig fornuftigt og ligger fint i tråd med de initiativer, vi indførte, da vi havde regeringsmagten. Hvis en ambassade får en henvendelse fra et ungt menneske, som er blevet sendt af sted, er det vigtigt, vi kan hjælpe hurtigst muligt og ikke skal til at diskutere penge«, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Også SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, er klar til at støtte op om ideen:

»Der er særlige situationer, hvor borgerne kan komme så forfærdeligt meget i klemme i udlandet, at vi skal være åbne over for at hjælpe dem«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce