alvorligt. Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET, mener, at det næppe er tale om ungdommelig kådhed, som den 16-årige danske pige er sigtet for.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

alvorligt. Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET, mener, at det næppe er tale om ungdommelig kådhed, som den 16-årige danske pige er sigtet for.

Efterretningsekspert: »En ung kvinde, nærmest et stort barn. Det har vi ikke stået over for før«

Sag om ung kvinde og tidligere syrienskriger vil give genlyd langt ud over Danmarks grænser, vurderer den tidligere operative efterretningschef, Frank Jensen.

Danmark

»Mig bekendt har vi aldrig i Europa stået overfor en sag, hvor en ung kvinde, nærmest et stort barn, tilsyneladende femstiller et våben eller sprængstoffer. Det har vi ikke stået overfor før. Aldrig«.

Således reagerer tidligere operative chef i PET, Frank Jensen, nu terrorekspert og kommentator på TV 2 Nyhederne på anklagemyndighedens beslutning om at sigte en 16-årig ung kvinde og en 24-årig mand på mistanke om terror.

I byretten i Holbæk har anklageren for første gang løftet sløret løftet for, at de to er sigtet for at planlægge angreb på to skoler. En i Nordvestsjælland og en jødisk privatskole i København.

Næppe ungdommelig kådhed

Ifølge politiet var der planer om at bombe skolen i Nordvestsjælland med sprængstoffet TATP.

Den 24-årig mand er tidligere Syrienkriger. Han anklages for at have medvirket til den 16-åriges planer. Blandt andet skal han have hjulpet pigen med at anskaffe bombemanualer.

Den sidste man vil mistænke, når man står og bevogter et mål, er jo en dansk pige.

»Når anklagemyndigheden beslutter sig for at sigte for terrorisme, så er der næppe tale om ungdommelig kådhed, så må der være noget substans i det her«, siger Frank Jensen.

Hvorfor en folkeskole?

Terroreksperten kan godt følge det motiv, der kan ligge bag truslen mod den jødiske Carolineskole, mens det er mere uforståeligt, at også den kommunale skole i Fårevejle kunne være et mål.

»Det er utroligt svært at se en folkeskole som mål i sammenligning med Carolineskolen«, siger han.

Hvordan læser du det?

»Der kan være tale om et personligt motiv, men det er svært at vurdere, når vi ikke kender pigen godt nok. Det er jo svært at gisne om, hvad der har præget hende«, siger Frank Jensen

»Det kan lyde som om, at hun har været letpåvirkelig, som nogle unge mennesker, kan være. Lige nu står man med det indtryk, at den 24-årige har skaffet hende materialet, og at hun så skulle have lavet det hele selv. Det vil være usædvanligt, hvis hun har været drivende kraft. Sagen må jo vise, hvordan det hænger sammen«.

Er hun radikaliseret, eller er hun bare forelsket i en, der er det? Hvordan hænger det hele sammen?

Det er kendt, at den 16-årige etnisk danske teenager var tæt forbundet med den 24-årige, som ifølge Politikens oplysninger, tidligere har været i Syrien angiveligt for at kæmpe.

»Deres alder taget i betragtning må det næsten nødvendigvis være ham, der har påvirket hende i en bestemt retning. Det lyder mest sandsynligt, for hvordan skal en 16-årig kunne påvirke en voksen mand«.

Kan hun være forsøgt hvervet?

»Så vidt vil jeg ikke spekulere, for vi ved ikke noget om deres indbyrdes forhold«.

Frank Jensen mener, at måludpegningen kan minde om de seneste angreb i Frankrig, hvor fokus pludselig drejer væk fra jødiske mål og et mål som satiremagasinet Charlie Hebdo og mod almindelige samlingssteder som stadions, cafeer og spillesteder.

»Det gør det svært at forsvare sig, og det gør sig også gældende i sagen her. Den sidste man vil mistænke, når man står og bevogter et mål, er jo en dansk pige. Det giver en ny dimension i noget, som er besværligt nok i forvejen og nogle udfordringer for politiet og efterretningstjeneste«

»Hvordan det skulle have foregået får vi formentlig først at vide, når sagen starter. Der må vel have været en eller anden form for plan, som vi så bare ikke kender til«, siger terroreksperten.

Det kan åbne efterforskningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At dele af sagen nu er oplyst, kan give politiet nye efteforskningsmæssige fordele, mener Frank Jensen.

»De har haft svært ved at at melde klart ud under efterforskningen eller afhøre andre i sagen, fordi de ikke har kunnet forklare, hvad sagen drejer sig om. Det får man lettere ved nu. Man har selvfølgelig fulgt op på spor, men nu vil det være lettere for folk, som ved noget om pigen og fyren, at melde sig«.

Hvad er de næste efterforskningsmæssige skridt?

»Politi og anklagemyndigheden mener, at de har en sag, det er stærk nok til at sigte for terrorisme. Der skal alligevel noget til, og det har vi kunnet se i Krudttøndesagen, hvor der gik lang tid, iden man sigtede de fire for terrorisme«.

»Jeg tror, at der en en vis bagudrettet efterforskning om, hvordan den her tanke er opstået hos dem? Hvordan er de blevet radikaliseret, hvis det er det, som er sket? Er hun radikaliseret, eller er hun bare forelsket i en, der er det? Hvordan hænger det hele sammen?«.

Hvor stor en sag er det her?

»Når man sigter for terrorisme og melder ud, som anklagemyndigheden her gør, så må det være fordi, man er relativt sikker. Det taget i betragtning gørt det til en stor og utrolig usædvanlig historie«, vurderer Frank Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Tysk valg: Målinger og sæder

Annonce