Foto: Jens Dresling

Oprør mod eliten er blevet en folkesag

Danmark er vidne til et socialt, politisk og geografisk opgør mod eliten anført af borgere fra alle samfundsgrupper, viser nyt forskningsprojekt.

Danmark
FOR ABONNENTER

Det etablerede politiske system er under massivt pres. Et opgør med eliten og etablerede partier sætter i disse år massive aftryk på den politiske scene – internationalt såvel som i Danmark.

Eksempelvis er forklaringen på udfaldet af det seneste folketingsvalg, der førte til et historisk dårligt valgresultat for de fire såkaldte magtpartier, Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre og Konservative, at Danmark var vidne til et »socialt, politisk og geografisk oprør«.

Det er én af hovedkonklusionerne i et forskningsprojekt, ’Oprør fra udkanten: folketingsvalget 2015’ af valgforskerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager, der offentliggøres om få uger.

De to forskere vil ikke løfte sløret for de konkrete resultater, men understreger, at oprøret mod det etablerede ikke kun kommer nedefra.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce