Det var her på parkeringspladsen bag idrætshallerne i Ry, at overfaldet, der har rystet Danmark, fandt sted.
Foto: Tor Birk Trads

Det var her på parkeringspladsen bag idrætshallerne i Ry, at overfaldet, der har rystet Danmark, fandt sted.

»Det er en hændelse. Ikke en tendens«, siger folk i rystede Ry

Fire etnisk danske drenge brændte i mandags en afghansk dreng på 16 år af. Medierne tøvede og blev beskyldt for at være ligeglade, fordi offeret var afghansk. Så rykkede de, og mens de sociale medier blev fyldt med had, vrede og hævngerrighed, holdt det op med at handle om Ry. Her er beboerne rystede. Og de er enige: Begivenheden er afskyelig, men det er en hændelse og ikke en tendens, og alle de implicerede får brug for byens hjælp. Vi kigger tilbage på en voldsom uge i det midtjyske smørhul.

FOR ABONNENTER

Der er intet i verden så stille som sne. Den daler blidt, pudrer Søhøjlandets skove, lægger sig i de smukke haver ned mod søerne og lokker børnene ud på kælkebakkerne.

I byen lyser butikkerne. Galleriet, de smagfulde blomsterbutikker, den eksklusive smykkeforretning og delikatesseforretningen med chokoladen og de fine vine. I biografen har de 93 sæder. Onsdag aften var sexolog Jacob Olrik på scenen, og der var mere end udsolgt.

Det er en familieby, vinteren er lang, og man må forny sig. Om sommeren lader butikkerne blomsterne stå udenfor. Ingen stjæler dem.

»Der er ikke engang nogen, der tisser i dem«, siger Ghita Jørgensen, der er indehaver af den økologiske frisørforretning.

»Ry er Jyllands svar på Københavns Østerbro. Den er ikke bygget af guld og marmor, men det er en by, hvor vi driller SSP-medarbejderne med, at de ikke har noget at lave. Folk går meget op i at være rummelige, have de rigtige holdninger og spise den rigtige mad«, siger Anders Kalstrup, der er medejer af Knudhule Badehotel, som har udsigt over søerne til Himmelbjerget.

På parkeringspladsen foran idrætshallen holder familiebiler af nyere årgang, og indenfor spiller børnene hockey og håndbold, mens forældrene ser på. I gymnastiksalen løber små springglade piger rundt og slår flikflak, kraftspring og saltomortaler. En bred sprække af lys trænger gennem glasdøren og falder ud på parkeringspladsen bag hallen.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce