Ministerpræsident Binali Yildirim vil tilsyneladende føre valgkamp i Danmark.
Foto: Petros Karadjias/AP

Ministerpræsident Binali Yildirim vil tilsyneladende føre valgkamp i Danmark.

Danmark

Efter strid med Holland: Tyrkisk regeringschef vil til Danmark næste weekend

32.000 tyrkiske statsborgere i Danmark kan stemme om at styrke præsident Erdogans magt.

Danmark

Tyrkiets regeringschef planlægger et lynbesøg i Danmark i næste weekend.

Det sker for at opfordre herboende tyrkiske statsborgere til at stemme ved den kommende folkeafstemning i Tyrkiet, der skal styrke præsident Recep Tayyip Erdogans magt.

Besøget kommer, mens en diplomatisk konflikt mellem Holland og Tyrkiet om det samme er eskaleret de seneste par dage.

Redaktør Sadi Tekelioglu fra det dansk-tyrkiske medie Kuzey siger, at det forventes, at ministerpræsident Binali Yildirim den 19. marts vil deltage i et borgermøde med herboende tyrkere, og at han vil have officielle møder dagen efter.

Programmet for det besøg er endnu ikke officielt fastlagt.

»Jeg så det først på tyrkisk tv og har via private kilder fået det bekræftet. Jeg tror, premierministeren kommer decideret for at tale til tyrkerne i Danmark«, siger Sadi Tekelioglu til Politiken.

Ifølge dr.dk siger Yildirim om mødet, at »vi skal snakke om officielle og vigtige punkter. Danmark er ikke et land, som ser negativt på disse ting«.

Sadi Tekelioglu regner med, at besøget vil bliver officielt og derfor ikke vil skabe samme diplomatiske tumult som i Holland. Her blev den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu først nægtet indrejse med fly til Holland, da han ville tale til et vælgermøde.

Tyrkisk minister nægtes adgang i Holland

Kilde: Politiken

Hollænderne henviste til sikkerhedshensyn, da de afviste ham.

Senere forsøgte den tyrkiske familieminister, Fatma Betul Sayan Kaya, at få adgang til landet. Men hun blev tilbageholdt af myndighederne i Rotterdam, efter hun forsøgte at krydse grænsen i bil.

32.000 her i landet kan stemme

Der er omkring 32.000 stemmeberettigede tyrkiske statsborgere i Danmark, men tidligere har stemmedeltagelsen ved tyrkiske valg i Danmark været relativ lav.

»Det skyldes nok blandt andet, at tyrkere i Danmark stemmer ved at møde op på ambassaden i Hellerup. Det er besværligt for dem, der bor langt væk. Men blandt dem, der stemmer, er der en ret stor opbakning til Erdogan«, fortæller Sadi Tekelioglu.

Selv om alle stemmer naturligvis tæller ved en folkeafstemning, er Sadi Tekelioglu ikke i tvivl om, at regeringschefens besøg i Danmark ikke kun handler om at skaffe nogle relativt få stemmer til den tyrkiske præsident og den foreslåede nye forfatning. Men at det også er en udenrigspolitisk markering overfor Europa.

»Og så har det selvfølgelig også bare stor selvstændig betydning for tyrkerne i Danmark, at deres premierminister kommer her og taler«.

Ifølge Sadi Tekelioglus oplysninger kan herboende tyrkere begynde deres stemmeafgivning allerede den 27. marts og formentlig frem til 9. april. Folkeafstemningen i Tyrkiet finder sted 16. april.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce