Tegning: Per Marquard Otzen (fra arkivet)
Foto: Per

Tegning: Per Marquard Otzen (fra arkivet)

Danmark

Forsker: I spørgsmålet om at sige undskyld ligner statsministeren en slave af embedsværket

I international sammenligning har Danmark været tilbageholdende med at beklage fortiden som slavenation. Frygten for erstatningssager og præcedens har spillet en uforholdsmæssig stor rolle, mener forskeren Astrid Nonbo Andersen, som udgiver bogen ’Ingen undskyldning’.

Danmark
FOR ABONNENTER

I det delikate spørgsmål om en eventuel dansk undskyldning for ugerningerne, der i sin tid gjorde Danmark til verdens syvendestørste slavenation, målt på antallet af transporterede slaver over Atlanten, forekommer det ret naturligt at forestille sig Astrid Nonbo Andersen i rollen som en slags lille hjælper for statsministeren. Om et par uger lægger han vejen forbi De Amerikanske Jomfruøer for at markere 100-års dagen for salget af St. Thomas, St. Croix og St. John til USA. I den forbindelse skal han levere et passende svar på et spørgsmål af så betændt danmarkshistorisk karakter, at han brugte ord som »skamfuldt« og et »grusomt kapitel« i sin nytårstale.

Forskningen har til overflod vist, at vi, hvad angår slaveri og menneskehandel, sagtens kan hamle op med kolonitidens værste slavehandelsnationer. Og hvad skal Løkke så sige, når han møder op på gerningsstedet som prominent gæst ved talrige arrangementer i Christiansted og Charlotte Amalie 31. marts og 1. april?

Astrid Nonbo Andersen er formentlig den dansker, der ved mest om lige det undskyldnings- og anerkendelsesspørgsmål, som dusinvis af gange har hjemsøgt danske, europæiske og amerikanske debatter gennem de seneste tiår. Med titel af postdoc forsker hun på Dansk Institut for Internationale Studier og skrev for år tilbage ph.d. om præcis dette emne. Ph.d.’en udgiver hun på Gyldendal i en folkelig udgave ved navn ’Ingen undskyldning’ i forbindelse med Transfer Day-jubilæet.

Over flere hundrede sider sætter hun her den danske debat ind i en international kontekst, så danske politikeres overvejelser pro et contraen officiel undskyldning for Danmarks slavefortid kan sammenlignes med, hvordan lande som Frankrig, USA, Japan, Storbritannien og Australien har tumlet med deres undskyldninger og anerkendelsesprocesser af ugerninger begået i fortiden.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce