Tegning: Roald Als
Danmark

Røvtulipan i blomst

Danmark
FOR ABONNENTER

Af alle ugens sprogblomster var den mest opsigtsvækkende nok, at den tyrkiske udenrigsminister kaldte Hollands regeringschef for en ’røvtulipan’. Men herhjemme var det kun Tyrkiet-eksperten Lasse Ellegaard fra Information, der lagde mærke til det.

Den meget vidende udenrigskorrespondent kunne fortælle sine læsere, at udtrykket refererer til »tyrkiske slagteres gamle praksis med at anbringe en tulipan i tarmåbningen på de flåede lam i butikkernes udstillingsvinduer«.

Så fik vi lige sat det (eller rettere den) på plads, og man må altså bare konstatere, at den diplomatiske krise mellem Holland og Tyrkiet har skabt sin helt egen begrebsverden, som foruden førnævnte nyfortolkning af begrebet tarmflora omfatter forestillingen om, at hollænderne skulle være nazister.

Det var Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, der nåede frem til den overraskende konklusion, fordi hollænderne ret kontant afviste to af hans ministre, da de ville bedrive valgkamp i Rotterdam. Og sådan gik det til, at ’Bossen fra Bosporus’, som selv har fængslet tusinder af politiske modstandere og kritiske journalister, pludselig optrådte som en af verdens førende forkæmpere for demokrati og ytringsfrihed.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce