Grønland vil være selvstændigt: De gamle siger: Nu! De unge siger: Ro på

De fleste grønlændere kan blive enige om, at det ville være godt at blive uafhængig af Danmark. De vil gerne forvandle selvstyre til selvstændighed. Hvad de IKKE er enige om, er, hvor hurtigt det skal gå. Og noget tyder på, at de unge er mere besindige og mindre kategoriske end de ældre danskertrætte grønlændere.

FOR ABONNENTER

Det er nemt nok at forstå Grønland. Det er bare at trave ned ad Aqqusinersuaq, hovedgaden i Nuuk, i minus 12 grader med sne piskende ind i ansigtet, nikke høfligt til souvenir- og hashsælgerne foran Brugseni og så ellers fortsætte rundt om hjørnet, halvt glidende, forbi rådhuset og kulturhuset Katuaqs bølgende facade for til sidst at banke sneen af støvlerne og gå ind i den langstrakte bygning, der både rummer politistationen og selvstyrets kontorer og mødesale.

Mon ikke jeg ved det hele nu, tænker jeg.

Hverken fotografen eller jeg har ganske vist været i Grønland før, men landet rammer os med en sådan kraft, at vi ikke har taget mange skridt ind i hvidheden, før vi føler os som garvede polarrejsende, specialister i arktiske forhold. Det er den chokerende rene og kolde luft, vi hiver ned i lungerne. Det er lyset. Det er fjeldene. Menneskene. Havet. Sneen. Stilheden. Og de enorme sorte ravne, der lydløst glider rundt mellem de hæslige nedslidte boligblokke lige midt i Nuuk.

Det her er Grønland, for helvede, siger vi til hinanden.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce