Foto: Anne Gyrite Schütt

Kundby-pigens mor bad flere gange om hjælp fra kommunen

Moren til terrortiltalt fortæller i retten, at hun op til sin datters anholdelse forsøgte at råbe kommunen op om en teenager, som tydeligvis havde brug for hjælp.

Danmark

Da myndighedernes bomberyddere rykkede ind i den lille vestsjællandske by Kundby lidt uden for Holbæk 13. januar 2016, vakte det opsigt.

Mediernes fokus eksploderede straks, da det kom frem, at årsagen formentlig var en dengang 15-årig pige, som var mistænkt for at være radikaliseret. Men på det tidspunkt havde pigen, som myndighederne samme dag anholdt og senere tiltalte for forsøg på terror, vakt opsigt og bekymring over en længere periode.

Det fortalte den terrortiltaltes mor fredag i Retten i Holbæk.

Op til anholdelsen havde hun i månedsvis forsøgt at få hjælp fra de sociale myndigheder til sin datter, der efter en familietur til Tyrkiet i sommeren 2015 havde forandret sig radikalt.

Teenageren havde mødt en fyr dernede, og da familien kom hjem, nægtede pigen at spise svinekød, ligesom hun talte om at konvertere til islam. 23. september 2015 kontaktede moren kommunen for første gang.

»Jeg ville gerne have noget råd og vejledning til, hvordan jeg skulle forholde mig til det«, fortalte moren i retten.

»Men skete der noget?«, ville anklageren fredag vide. Et spørgsmål, senioranklager Kristian Kirk endte med at stille flere gange fredag, mens moren gennemgik månederne op til sin datters anholdelse.

»Nej«, svarede kvinden igen og igen.

Hun berettede om flere samtaler med kommunen, som dog ifølge moren aldrig mundede ud i konkret hjælp til teenageren, som hun mente burde have talt med enten en psykolog, en psykiater eller blive tilbudt et såkaldt antiradikaliseringsprogram.

Efter at Kundby-pigen konverterede til islam, begyndte pigen offentligt at erklære, at hun gik ind for jihad og støttede terrororganisationen Islamisk Stat.

I efteråret brændte moren sin datters pas, så hun ikke kunne rejse til Syrien.

På politiets radar

Det var sms’er, som pigen sendte 18. november 2016, der fik hende på politiets radar.

I retten har Kundby-pigen fortalt, hvordan hun troede, at hun dengang var kommet i kontakt med en imam fra Grimhøjmoskeen i Aarhus, da hun skrev: »Leder desperat efter en, der kan hjælpe mig med jihad«.

Men manden var ikke imamen. Og da han gik til politiet og viste sms’erne, tog to lokale betjente med det samme og midt om natten ud og bankede på Kundby-pigens dør. De fik en snak. Og gentog snakken på politistationen to uger efter, da også en PET-medarbejder var til stede.

»Han sagde, at jeg ikke skulle være bekymret, for de vurderede, at hun ikke kunne finde på noget«, sagde moren i retten.

Hun var med, da familien seks uger efter fandt, hvad der lignede et kemisk forsøg i kælderen og en gemt seddel, hvor der stod ’Jihad’, en dato og en adresse på den jødiske Carolineskolen i København.

Den dag anmeldte Kundby-pigens familie hende til politiet. Dagen efter rykkede bomberydderne ud.

Stak en ansat

Den i dag 17-årige pige erkender, at hun havde forsøgt at fremstille sprængstof.

Hun nægter dog, at det skulle bruges mod de to skoler, som hun er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod. Pigen forklarer også, at hendes terrortrusler og alt det, hun skrev på de sociale medier og i sin dagbog om jihad og om at blive martyr, blot var et forsøg på at virke spændende. Hun nægter også, at der skulle have ligget et religiøst motiv bag, da hun i juli sidste år angreb en ansat på den sikrede institution i Jylland, hvor hun sidder varetægtsfængslet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I retten blev hun dog fredag modsagt af sit offer:

»Hun har efterfølgende sagt, at det var, fordi jeg ikke var troende, at jeg var ateist, at jeg blev stukket«, hævdede manden. Pigen selv har også tidligere forklaret sådan til politiet, men nu er motivet et andet:

»Jeg var så sur. Og jeg var presset og stresset. Og jeg savnede min familie. Det hele blev bare for meget«, har hun sagt, da hun vidnede over for rettens tre dommere og seks nævninge.

Lærer optog hende skjult

I alt 9 vidner var indkaldt til fredagens retsmøde.

Pigens bror var den eneste, der ikke ville afgive forklaring.

Blandt de andre, som ville, var en tidligere lærer fra Sydskolen i Fårevejle, som Kundby-pigen havde et nært forhold til. Også han kontaktede kommunen om Kundby-pigen, fortæller manden. Hans bekymring bundede i de ting, hun fortalte ham, når de var alene – nogle af dem har han dokumenteret på en lydoptagelse, som fredag blev spillet i retten.

På optagelsen fortæller pigen, at hun vil lave et bombeangreb mod sine tidligere klassekammerater, der mobber hende. Hun var i gang med at få terrororganisationen Islamisk Stat til at hjælpe sig, men hun havde endnu ikke fået den endelige ordre, hævder hun over for læreren, som bruger i alt 55 minutter på at spørge pigen ind til hendes tanker.

Da læreren spørger, om hun reelt kunne finde på at detonere en bombe på Sydskolen, svarer teenageren på optagelsen:

»Ja«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce