Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener, at Danmark blandt børn til socialt udsatte har begået det, hun kalder den største undladelsessynd.
Foto: Ivan Riordan Boll

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener, at Danmark blandt børn til socialt udsatte har begået det, hun kalder den største undladelsessynd.

Danmark

S vil give udsatte børn flere rettigheder og stække forældrene

Forældrenes ret til at hjemtage deres børn fra frivillig anbringelse skal begrænses, lyder det fra S i nyt udspil. Minister advarer mod, at staten blander sig for meget.

Danmark

Børn skal have flere rettigheder. Mor og far skal have færre. Og så skal staten have mulighed for at blande sig mere i forholdet mellem barn og forældre.

Det er essensen af tre nye reformer, som Socialdemokratiet mener vil give flere børn en stabil barndom.

»Vi skal vende socialpolitikken på hovedet og flytte rettigheder fra forældrene over til børnene. Det er nødvendigt, hvis vi skal sikre, at færre børn vokser op i en ustabil barndom«, siger partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

Forslaget vil ændre reglerne på anbringelses- og skilsmisseområdet samt forholdene for forældre med alkoholmisbrug. Biologiske forældres ret til at hjemtage deres børn fra en frivillig anbringelse skal begrænses.

Konkret skal myndighederne have mulighed for at afvise forældrenes ønske om at få deres børn hjem igen, hvis der er gået en længere årrække. Forældre skal desuden fratages retten til at bestemme, hvornår deres børn har brug for kommunens hjælp, hvis mor eller far drikker for meget. Ligesom forældre i skilsmissesager skal have pligt til at møde op i et nyt familieværn, der har fokus på barnets tarv.

»Det handler grundlæggende om, at børn skal have ret til stabile forældre og en stabil barndom. Og det får de ikke altid, hvis de biologiske forældre får lov at bestemme«, siger Rosenkrantz-Theil.

Forbundsformand for Socialpædagogerne, Benny Andersen, roser Socialdemokraterne for at sætte fokus på barnets tarv, men ønsket om at gøre op med forældrenes ret på en række områder er han ikke vild med:

»Hvad er det for en tilgang? Det kan ikke nytte noget, at man laver en generel tilgang, hvor man fjerner forældresamtykket i alle sager for at komme de få tilfælde til livs, hvor det ikke lykkes at få forældrene med«.

Socialdemokratiets reformudspil deler vandene på Christiansborg. For hvem har ansvaret for udsatte børns ve og vel – staten eller familien? Rosenkrantz-Theil lægger ikke skjul på, at staten skal blande sig mere. Socialminister Mai Mercado (K) er enig i, at der skal mere fokus på børnenes rettigheder. Men det skal ikke ske på bekostning af forældrenes rettigheder.

»Jeg hører ikke til dem, der mener, at staten i udgangspunktet ved bedst. Hvis vi svækker forældrenes rettigheder, deponerer vi et ansvar i staten, som burde ligge hos forældrene«, siger ministeren.

Vores undersøgelse viser, at en tredjedel af anbringelserne i plejefamilier slutter uplanlagt, og mindre en tredjedel af de uplanlagte fraflytninger er forældrenes hjemtagninger

Især muligheden for at begrænse forældres ret til at hjemtage børn i frivillig anbringelse vækker opsigt, mener Mercado:

»Problemet er, at det også kan være med til at skade barnet«.

Forestil dig et barn, som har været i plejefamilie i de første 10-12 år af sit liv. Pludselig skal barnet retur, fordi mor pludselig ønsker det. Er det retfærdigt?

»Jamen, vi kan ikke bare gå ind og diskvalificere alle mulige forældre, og det er jo det, som Socialdemokratiet vil gøre. Balancen er så uendelig delikat. Det lyder for mig, som om at man har lyst til at komme med en aggressiv politisk melding i stedet for at undersøge, hvad der egentlig virker«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Kend din kommune

    Hvor mange penge bruger din kommune på ældreområdet, til daginstitutioner eller på dit bibliotek?

    Vi har samlet en lang række nøgletal, der fortæller om hvordan pengene i din kommune bliver brugt.

Annonce