59-årige Lona Hauberg er på integrationsydelse, fordi hun har boet i udlandet i en årrække.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

59-årige Lona Hauberg er på integrationsydelse, fordi hun har boet i udlandet i en årrække.

Danmark

Lona er på integrationsydelse: Det kan du ikke gøre mod nogen mennesker

Fordi Lona Hauberg har været i udlandet i en årrække, er hun en af de danske statsborgere, der får den markant lavere integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, mens jobsøgningen står på.

Danmark

Jeg kan næsten ikke klare mere«. Det er en opgivende Lona Hauberg, der har modtaget beskeden om, at hun bliver skåret i ydelse, hvis regeringen kommer igennem med sine planer.

For et år siden kom hun hjem efter at have boet og arbejdet fire år på et resort i Filippinerne. Nu søger hun arbejde i Danmark. Men fordi hun har været i udlandet i en årrække, er hun en af de danske statsborgere, der får den markant lavere integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, mens jobsøgningen står på.

Og måske bliver ydelsen, der i øjeblikket ligger på omkring 6.000 kroner, snart endnu lavere.

Så bliver jeg hjemløs. Så er der ikke noget at gøre, jeg ville ikke kunne overleve på det

Som et punkt i regeringens plan for, hvordan den vil få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet, indgår integrationsydelsen. Dels vil regeringen skære den med 2 procent, dels vil den afskaffe det månedlige dansktillæg på omkring 1.500 kroner, som gives oveni til dem, der taler sproget.

»Så bliver jeg hjemløs. Så er der ikke noget at gøre, jeg ville ikke kunne overleve på det. Det kunne jeg heller ikke nu, hvis jeg ikke havde nogen, der hjalp mig«, siger Lona Hauberg, der i det hele taget er uforstående over for, at hun overhovedet skal være på integrationsydelse.

»Jeg er pære-ægte-dansker, og så burde det være lige meget, om jeg så havde været på Månen. Jeg har betalt så mange penge i skat gennem mit liv. Det var nedværdigende nok overhovedet at skulle bede om hjælp. Jeg hævede min pension, inden jeg gjorde det«, siger hun.

Sorteret fra på grund af sin alder

Regeringen begrunder sit forslag med, at det vil skubbe personer på integrationsydelsen ind på arbejdsmarkedet, hvis de får færre penge. Det er Lona Hauberg ikke enig i.

Efter eget udsagn søger hun omkring 20 jobs om måneden, for hun vil »hellere end gerne langt ud af systemet«.

»Så jeg er ikke kritisk. Jeg har været frivillig i Røde Kors og sørger hele tiden for at holde mig i gang og skabe kontakter«, siger hun.

Inden hun rejste til Filippinerne, arbejdede hun som produktionskoordinator på forlag, og hun er oprindelig uddannet typograf. I dag oplever hun at blive sorteret fra på grund af sin alder på 59 år.

Efter skat får hun omkring 6.400 kroner udbetalt om måneden. Når udgifterne til hendes lejebolig på Amager i København, tv og telefon er betalt, rækker pengene knap. Hun har ikke regnet ud, hvor stort underskuddet vil være, hvis regeringen kommer igennem med sine planer, men det vil formentlig betyde, at hun ikke kan betale sin husleje.

Hun leder allerede efter et billigere sted at bo, men det er svært at finde i byen, og hun har ikke lyst til at flytte væk.

»Jeg skal langt ud, for at det kan svare sig. Og jeg føler et eller andet sted også, at det netværk, der gør, at jeg er i live, det forlader jeg ikke bare«, siger hun.

I øjeblikket venter hun på, at Ankestyrelsen behandler hendes klager over, at hun overhovedet er på integrationsydelse og ikke kontanthjælp. Imens undrer hun sig over, at politikerne muligvis er på vej til at gøre det endnu sværere for hende at få tingene til at hænge sammen.

»Jeg troede ikke, det kunne være rigtigt, da jeg hørte det. Man kan ikke gøre det her. Uanset om man er ægte dansker eller ej, det her kan du ikke gøre mod nogen mennesker. Det ødelægger vores eget samfund«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Kend din kommune

    Hvor mange penge bruger din kommune på ældreområdet, til daginstitutioner eller på dit bibliotek?

    Vi har samlet en lang række nøgletal, der fortæller om hvordan pengene i din kommune bliver brugt.

Annonce