Utilberedt svinekød er hyppigste årsag til sygdommen hepatitis E. Eksperter råder EU-lande til at advare deres borgere. Arkivfoto.
Foto: Boll Ivan Riordan

Utilberedt svinekød er hyppigste årsag til sygdommen hepatitis E. Eksperter råder EU-lande til at advare deres borgere. Arkivfoto.

Danmark

EU advarer: Råt svinekød kan give leversygdom

Antallet af hepaptitis E-smittede er stærkt stigende og ny forskning viser, at råt svinekød er hovedårsag til sygdommen.

Danmark

Når kullene endelig er helt perfekte - længe efter kartoffelsalat og brød er fortæret for at mætte utålmodige unger - kan det friste at lyngrille chilipølsen og den marinerede svinekotelet.

Det er en dårlig ide.

Risikoen for at blive smittet med leversygdommen hepatitis E er mere end tidoblet på ti år, og svinekød, som ikke er gennemstegt, er den mest almindelige smittekilde i EU.

Det viser ny forskning fra EFSA, som er EU's myndighed for fødevaresikkerhed.

»Tidligere troede man, at hovedkilden til smitte var at drikke forurenet vand, når man rejser uden for EU. Men nu ved vi, at hovedårsagen til overførsel af sygdommen i Europa er mad«, siger formand for EFSA's arbejdsgruppe om hepatitis E, Rosina Girones, i en pressemeddelelse.

Bekymring i EU

I en periode på ti år er der blevet registreret 21.000 tilfælde af hepatitis E-smittede, og 28 EU-borgere er døde af sygdommen.

Selvom leverbetændelsen ikke er lige så udbredt som andre fødevarebårne sygdomme, er hepatitis E en voksende bekymring i EU, fremgår det af pressemeddelelsen.

I en ny rapport fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) har forskere sammenholdt data om hepatitis E  fra EU-lande i årene 2005 til 2015.

Den kraftige stigning i registrerede smittede - fra 514 i 2005 til 5.617 i 2015 - kan dog have flere årsager.

»En mulig forklaring på stigningen i rapporterede tilfælde i årenes løb kunne være den øgede bevidsthed om og testning af hepatitis E, men kost kan også spille en rolle«, lyder forklaringen fra Mike Catchpole, der er ledende forsker hos ECDC.

ECDC advarer desuden mod at spise utilberedt vildsvin og rådyr.

Eksperter fra EFSA rådgiver nu EU-lande til at blive bedre til at advare deres borgere mod farerne ved at spise utilberedt svinekød.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce